Doi nevăzători își vor recăpăta lumina ochilor, după un transplant. Donatoarea a murit salvând cinci suflete

562

Prima prelevare de organe din acest an din Oradea, prima din Transilvania şi a treia din ţară a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Spitalul Judeţean.

În ciuda scandalului iscat în sistemul de transplant de medicul Mihai Lucan, fostul coordonator al Institutului de Transplant Renal din Cluj Napoca, familia unei bihorence de 72 de ani, care nu mai putea fi salvată a acceptat să îi doneze organele.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant din Bihor, pacienta, care locuia în mediul rural, avea 72 de ani şi suferise o hemoragie cerebrală duminica trecută şi de atunci era internată.

„Era hipertensivă şi i s-a făcut rău, evoluând spre moarte cerebrală. Familia ei a acceptat să doneze, deşi a văzut tot ce se întâmplă, s-a gândit că poate ar putea să salveze şi să ajute alte vieţi”, a precizat Pantiş.

O echipă formată de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti a făcut operaţia de prelevare în cursul nopţii.

„La ora 00.00 s-a intrat în sală. A participat o echipă venită din Bucureşti, condusă de dr. Vasile Lungu, o echipă din Cluj, coordonată de dr. Dan Enache, şi echipa anestezică a fost asigurată de la Oradea, condusă de dr. Ştefan Pataki”, a mai spus Pantiş.

Medicii au prelevat ficatul pacientei, care a plecat la clinica Fundeni din Bucureşti, rinichii, care au fost duşi deja la Cluj Napoca, şi corneele, care au ajuns la Spitalul Militar Central din Capitală.

„O viaţă a fost salvată şi alte patru persoane vor avea starea de sănătate ameliorată, adică doi pacienţi vor vedea, iar doi nu vor mai face dializă”, a mai precizat Pantiş.

Anul trecut, în judeţul Bihor au avut loc doar 8 prelevări de organe, deşi media ultimilor ani era de 20. Oradea a fost mereu pe primele locuri în ţară în ce priveşte donarea, şi, chiar şi cu scăderea numărului de familii care au acceptat să doneze, în 2017, s-a situat pe locul 3.

Prin operaţia de vineri noapte, Oradea este primul oraş din ţară, după Bucureşti, în care s-a făcut o prelevare de organe în 2018. „Anul acesta au mai avut loc doar două prelevări, în Capitală”, a mai spus Carmen Pantiş.

sursa: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.