Diagnostice și operații laparoscopice gratuite la Timișoara, printr-o colaborare româno-sârbă. Vezi cine poate beneficia! VIDEO

3830

În luna mai 2017, Universitatatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, în colaborare cu Spitalul din Smederevo a demarat implementarea unei inițiative complexe de modernizare a serviciilor de diagnosticare și de chirurgie abdominală la nivelul întregii regiuni transfrontaliere România – Serbia. Proiectul, cu un buget de 1.149.246,17 EURO, beneficiază de sprijin financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene (prin programul Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia) în valoare de 976.859,25 EURO.

Regiunea transfrontalieră vizată include județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți din România, respectiv departamentele Banatul de Nord, Banatul Central, Banatul de Sud, Borski, Branicevo și Podunavski din Serbia, cu o populație totală de aproximativ 2.650.000 de locuitori. Anual, aproximativ 1% din populația regiunii necesită intervenții chirurgicale abdominale pentru tratarea unor afecțiuni care variază de la hernii până la cancere. Incidența ridicată a patologiei abdominale la nivel de regiune este cauzată de particularitățile stilului de viață, dar și de lipsa de informații, care duce la diagnosticarea târzie și la imposibilitatea aplicării terapiilor necesare din fazele incipiente ale acestor afecțiuni.

În țările dezvoltate, în ultimele 2 decenii, intervențiile chirurgicale laparoscopice au înlocuit treptat intervențiile chirurgicale abdominale clasice (deschise), avantajele chirurgiei laparoscopice în materie de siguranță, durată de spitalizare, durată de recuperare, cost al medicamentelor sau impact general asupra calității vieții pacientului fiind covârșitoare. Echipamentele medicale destinate intervențiilor chirurgicale laparoscopice se perfectionează cu o rapiditate remarcabilă în mod continuu, iar tehnici medicale specifice noi se introduc permanent. În contrast, în regiunea transfrontalieră România-Serbia, rata intervențiilor laparoscopice în totalul intervențiilor chirurgicale abdominale se menține la nivele modeste, fapt datorat atât lipsei de echipamente, cât și costurilor ridicate de instruire a personalului medical de specialitate în vederea însușirii tehnicilor moderne de chirurgie laparoscopică.

Banii disponibili prin proiectul „Perfecţionarea serviciilor de chirurgie abdominală în regiunea transfrontalieră” (IMASS) vor fi utilizați pentru achiziționarea de echipamente de ultimă generație, destinate realizării de investigații medicale și de intervenții chirurgicale laparoscopice (echipamentele urmând a fi instalate în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, respectiv în cadrul Spitalului din Smederevo).

Suplimentar, vor fi organizate cursuri de instruire în cele mai noi tehnici de chirurgie laparoscopică pentru medicii de specialitate care activează în spitalele din regiune. Aceste cursuri se vor desfasura la Centrul de Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie din cadrul UMF ”Victor Babeș” Timișoara, care dispune de baza materială modernă necesară.

Echipa de experți pentru cursuri este formată de specialiști din cadrul Clinicii Chirurgie 2 și Clinicii ATI de la Spitalul Județean Timișoara, cărora li se vor alătura experți invitați din străinătate.

Prin infrastructura creată în Spitalul Județean Timișoara și în Spitalul din Smederevo, cu susținerea UMF ”Victor Babeș” Timișoara, pacienții din regiunea transfrontalieră vor putea beneficia gratuit de servicii de diagnosticare și intervenții chirurgicale laparoscopice realizate cu echipamente ultramoderne și personal calificat după cele mai înalte standarde în domeniu.

Pe parcursul celor 2 ani de implementare a proiectului (mai 2017 – mai 2019), Universitatatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara va derula campanii intense de conștientizare a populației cu privire la incidența, cauzele și consecințele afecțiunilor abdominale, dar și la posibilitatea de a beneficia de servicii gratuite de diagnosticare și tratament. Prin proiect vor fi realizate gratuit 1800 de investigaţii medicale şi peste 825 de intervenţii chirurgicale laparoscopice pentru pacienţii din regiunea transfrontalieră România-Serbia.

Activităţile de instruire a personalului medical vor fi organizate în incinta Universitatatăţii de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Activităţile medicale de diagnostic şi tratament se vor derula în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, respectiv al Spitalului din Smederevo, cu echipamente medicale de ultimă generaţie şi personal calificat după cele mai înalte standarde în domeniu, manager de proiect fiind dr. Vărcuş Flore: „Acest proiect este realizat împreună cu Spitalul de la Smederevo şi Facultatea de Medicină şi Farmacie, în proiect fiind inclus şi Spitalul Judeţean ca asociat al Universităţii de Medicină. Proiectul se adresează bolnavilor care suferă de afecţiuni abdominale. Toate aceste operaţii se fac în proporţie de 80 % actualmente pe cale clasică în zona noastră. Obiectivul proiectului este dezvoltarea aportului laparoscopic prin operaţii fără tăietura pielii”.

Proiectul durează doi ani și vizează întreaga populaţie transfrontalieră, bolnavii şi chirurgii beneficiind de metode moderne de diagnostic, şi posibilitatea de a fi operaţi pe cale laparoscopică în mod gratuit. Vor fi organizate în această perioadă sesiuni comune şi operatorii la ambele spitale, din România şi Serbia. În prezent în cadrul UMF există un laborator care face experimente pe porci. De asemenea vor exista de ambele părţi specializări pe chirurgi și asistente, care la rândul lor vor instrui în continuare personalul medical. Prin aceste operaţii va scădea foarte mult intervalul de internare al bolnavului, dar şi de concediu medical, el putând fi externat chiar şi după 48 ore şi să meargă la serviciu după 4-5 zile, o săptămână, chiar dacă execută muncă fizică, fără nici o problemă. Toate operaţiile vor fi gratuite.

„Spitalul Judeţean va pune la punct un sistem de achiziţionare a materialor de unică folosinţă, noi având echipamentele cumpărate prin acest proiect, spitalul trebuind să achiziţioneze doar materialele de unică folosinţă, care nu sunt foarte ieftine dar pe care, încet-încet, spitalele din România le achiziţionează. Vor putea fi operaţi trei pacienţi în aceeaşi zi”, a mai spus dr. Vărcuş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.