15.1 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Delicatese sârbești din Banat: Soviacițe sau colãșei bãnãțeni

Soviacițe, saviecițe, coleșei… unul și același lucru. Etimologic vorbind, termenul „soviacița” (sau saviecița) provine în mod clar din sârbește „suvijacica” – însemnând „uscãțea”. Drept este că placintele astea sunt într-adevăr cam uscațele. Adică au straturi de foițe subțiri și crocante care pocnesc într-un mod extrem de plăcut dinților pofticioși. Te apuci de una și mai vrei una. După a doua, ai vrea tot blidul, dar ce să te faci cu nenumăratele calorii?

Aria de răspândire a acestor plăcinte la tigaie predomină în Banatul de pustă, în satele cu populație mixtă sârbo-română. Rețetă veche de când lumea, din repertoriul bunicilor noastre, soviacițele seamănă cu un langoș nu atât de uleios și cu interiorul foietat:
Timp de pregătire: o oră,
Timp de gătire: 30 de minute,
Timp Total: o oră și 30 de minute,
Număr porții: 6,
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Soviacițe sau colãșei bãnãțeni:
500 de grame de făină
25 de grame de unt sau 20 de grame de untură
300 ml de lapte căldut
1 lingură rasă de zahăr
1 linguriță de sare
5 grame de drojdie uscată
ulei pentru uns si prăjit
faina pentru presarat

soviacitze-3

Preparare Soviacițe sau colãșei bãnãțeni:
Untul rece se prelucrează cu mâinile în făina amestecată cu sarea, până când se obține un aspect nisipos. Drojdia și zahărul se dizolvă în laptele călduț după care se toarnă amestecul de lapte, zahar și drojdie peste faină și se începe frământarea. Se frământă până se adună într-o bilă compactă, mâinile și pereții vasului rămânând curate.

Se unge cu o peliculă de ulei și se lasă la crescut într-un loc călduț și ferit de curent pentru o jumătate de oră apoi se unge planul de lucru cu ulei și se răstoarnă aluatul.

Cu ajutorul sucitorului se întinde aluatul într-un dreptunghi cu grosimea aproximativă de 0,5 cm.

Se unge din abundență cu ulei și se rulează

Se șerge planul de lucru de uleiul în exces și se pudrează cu făină. Sulul de aluat se taie în 10-12 bucăți egale. Fiecare bucată se așează vertical pe planul de lucru înfăinat și cu ajutorul făinii se înfundă înspre interior, presând ușor, marginile tăiate, atât pe o parte cât și pe cealaltă.

Se obțin astfel de „mingiuțe” cu mijlocul înfundat.

Se ține cont de ordinea în care s-a făcut ultima operație, prima care a fost lucrată va fi prima care va trece la operația următoare.

Se întinde câte o migiuță într-o foaie subțire de aproximativ 1 mm.

Dacă se va prăji simpla, fără umplutură, i se crestează o „butonieră”, altfel se va umfla în exces în tigaie.

Se scutură ușor de făina în exces de pe suprafață și se prăjește în ulei încins din abundență, pe ambele părți. După care se scot pe hârtie absorbantă.

Sunt minunate simple, dar parcă cu o umplutură de brânză ușor sărate sunt și mai bune. Dacă optați pentru această variantă, preparați o umplutură cum vă place mai mult și o așezați pe soviacița întinsă.

Pliați aluatul peste umplutură iar marginile le presați bine după care se scutură făina în exces de pe suprafață și se prăjesc în ulei încins. Gata. Pofta bună!

Sursa: retetecalamama.ro
Foto: retetecalamama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2024 este Gabriela Szabo, campioană olimpică și multiplă campioană mondială la atletism

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de organizator al competiției internaționale UVT Liberty Marathon, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, are deosebita...

Meci greu în etapa intermediară pentru Banat Girls

Alexandria Banat Girls Comloșu Mare începe a doua jumătate a play-out-ului cu o partidă pe teren propriu în fața echipei din...

Citește și :