Defrişări ilegale, halde de deşeuri periculoase şi… nicio toaletă. Ce se întâmplă pe trasee turistice din Banat!

193

Defrişări ilegale, halde de deşeuri miniere care riscă să se prăvale peste gospodării şi lipsa de toalete. Asta au descoperit ecologiştii de la organizaţia GEC Nera în cadrul unei verificări de pe traseele turistice din Banat.

Alături de mai mulţi liceeni din Moldova Nouă, voluntarii au parcurs traseele Valea Minişului, Cheile Rudăriei şi linia ferată Oraviţa – Anina.

„Principala agresiune împotriva mediului, cu impact negativ asupra drumurilor şi gospodăriilor populaţiei din Anina, o reprezintă haldele de deşeuri miniere neprotejate rezultate în
urma defunctului minerit din zonă. Ploile căzute în această primăvară pot produce în orice moment alunecări ale materialului din depozite cu blocarea drumurilor şi afectarea caselor din imediata apropiere.”, au transmis cei de la GEC Nera în urma verificărilor.

Următoarea problemă descoperită a fost furtul ilegal de lemne.

„Transporturile masive de buşteni nemarcaţi într-o zi de weekend, pe ambele sensuri ale DN 57 B de pe Valea Minişului, par a face parte din activităţi ilegale, iar tendinţa evidentă este cea de a lăsa şi aceste locuri fără păduri.”, atrag atenţia ecologiştii.

Voluntarii au un mesaj foarte clar pentru responsabilii rezervaţiei naturale Cheile Nerei şi a traseelor turistice: „Înainte de orice,ecoturismul din locurile aglomerate ale rezervaţiilor naturale plasate în sudul Banatului trebuie să dispună de toalete ecologice!”.

„Marea afluenţă de turişti, provocată de brand-ul Cascadei Bigăr, nu este asigurată prin toalete ecologice în zonă iar malurile pârâului Miniş fac faţă cu greu unor asemenea nevoi”, mai spune organizaţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.