2.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

DE ASTĂZI, medicii ÎMPOVĂRAȚI cu noi sarcini, cu stresul și nemulțumirile de rigoare…

Dosarul electronic de sănătate-i obligă pe medici, indiferent că lucrează la stat sau la privat, să completeze datele medicale ale pacienților pe care-i consultă. Operațiunea în cauză este obligatorie începând de astăzi. Aceste documente electronice erau în vigoare și până acum, dar erau opționale. Asta înseamnă peste 6,5 milioane de dosare electronice de sănătate, pentru tot atâția pacienți existenți în prezent, în toată țara, în evidențele medicilor de familie, scrie hotweek.ro.

Documente electronice vin în sprijinul medicilor. Aceștia vor avea în acest mod acces la informații despre grupa de sânge, alergiile și bolile pacienților pe care urmează să-i consulte sau, dupa caz, să-i opereze.

Medicii de familie sunt cei mai îngrijorați de această nouă corvoadă pentru că, spun ei ”vor fi nevoiți să verse manual date în DES”. Și nu doar ei se tem că vor fi încărcați cu sarcini suplimentare, ci și managerii de spital care au fost deja notificați că dosarul electronic va deveni obligatoriu. Aceștia susțin că nu s-a făcut niciun fel de instructaj cu personalul din spital care gestionează partea de sistem informatic.

Medicii din Caraș-Severin, de exemplu spun că „în teorie, ar trebui să înlesnească comunicarea între doctori, însă și dosarul electronic va funcționa tot cu ajutorul sistemului informatic pe care a fost implementat cardul de sănătate. Iar acesta are numeroase hibe…”. „Schimbarea este una în bine, însă beneficiile se vor vedea doar pe termen lung. Momentan ne gândim că totul se va face cu acelaşi număr de medici, asistenţi, registratori care vor trebui să facă muncă birocratică în acelaşi timp. Faptul că toată activitatea va trebui concentrată mai mult pe lucrurile birocratice, probabil se va vedea într-o calitate mai slabă a actului medical în următoarele luni“ mai precizează medicii din cărășeni.

O altă problemă pe care o scot la iveală reprezentanţii Colegiului Medicilor Caraş-Severin, se referă la introducerea acestui dosar ca obligatoriu este cea de confidenţialitate. „Nu este reglementat nicăieri că un pacient poate să opteze sau nu să aibă dosarul public sau nu. Va sta pe un server la care vor putea avea acces şi alţi doctori, ceea ce este o problemă, ar trebui ca pacientul mai întâi să îşi dea acordul“ declară reprezentanții medicilor de familie dinCaraș-Severin pentru Radio Reșița. Adică, un pacient îşi poate accesa dosarul electronic prin autentificare în portalul DES (www.des-cnas.ro). Operațiunea în cauză se realizează numai după generarea matricei de securitate de către medicii înrolaţi în platforma informatică, în baza actului de identitate.

Alte subiecte :

Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la...

Timișoara, 18 aprilie 2024: Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp anul acesta, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi...

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare. Legendara arenă „Dan Păltinișanu”...

Citește și :