Curtea Supremă de Justiție nu a validat alegerile locale noi, din Chișinău

115

Recent, la Chișinău au avut loc alegeri pentru demnitatea de primar general al capitalei. Dar atunci când doi se certă, în politică, nimeni nu câștigă.

În turul doi al alegerilor locale anticipate de la Chișinău, candidatul Andrei Năstase a adunat cu 12.600 de voturi peste suma contracandidatului său Ion Ceban. Deci, a câștigat cu peste 52 de procente scrutinul. Ar fi trebuit să fie un scor suficient pentru a ocupa postul mult dorit.

Dar imediat după alegeri, Partidul Socialiștilor a prezentat la Consiliul Electoral de Circumscripție două sesizări prin care îl acuza pe liderul Platformei DA că ar fi făcut propoagandă electorală în ziua turului doi. În această zi, conform legilor din Moldova, orice activitate politică este interzisă.

În urma anchetei a rezultat că ambii candidați au procedat identic. Și ca urmare, rezultatele alegerilor au fost anulate.

Judecătoria Chișinău a motivat decizia privind anularea rezultatelor alegerilor locale prin faptul că Ion Ceban și Andrei Năstase ar fi făcut activități politice publice (agitație) în ziua alegerilor.

„ (…)este evident că ambii concurenți electorali, în ziua alegerilor, au îndemnat alegătorii la vot și au admis acțiuni considerate de către instanța de judecată, în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile, ca fiind agitație electorală ilegală. […] În astfel de circumstanțe, instanța de judecată constată că, agitația electorală efectuată ilegal în ziua alegerilor, care a fost adresată unui număr de persoane, incontestabil mai mare decât diferența de voturi dintre candidați, atestă faptul, că alegerile, la finalul lor, au fost alterate prin comportamentul candidaților electorali”, a precizat un oficial de la la comisia electorală.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel. Astfel, alegerile locale noi rămân nevalabile. Dar nici alte alegeri nu se mai pot organiza. Anul acesta nu mai pot fi organizate alegeri locale. Adică Chișinăul va fi condus de un primar interimar. La ora actuală, primăria se află sub conducerea viceprimarului Ruslan Codreanu.

Alegerile planificate pentru funcția de primar al capitalei vor fi organizate în 2019.
Poate că intransigența judecătorilor moldoveni ar putea fi un bun exemplu de aplicat și la politica atât de ciudată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.