1.2 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Curbele concentrice au tras cititorii ca un arc de ceas-VIDEO

Cu doi ani în urmă multă lume se mira de cercurile apărute în piața Libertății. Nu se prea vedea utilitatea lor. Încet, încet, rotocoalele colorate în roșu cărămiziu au început să aibe un rost. Lumea bună ce apreciază lectura a găsit repede o întrebuințare practică liniilor curbe. Aici se aliniază cititorii. În Timișoara se respectă un blazon. Toți citesc poezie. De la militari, elevi de colegiu, motocicliști, poeți sau eseiști până la directori de bibliotecă dacă e ordin citesc! Și nu oricum ci aliniați concentric. Dacă unii fac spirale în munți, la noi se fac cercuri lirice. Cel mai mare cerc literar a fost joi în jurul monumentului ciumei.

lecturi concentrice (3)

Ediția a doua înseamnă puterea a II-a. Formatul din 2017 a fost pe cât de concentric, încă pe atât de diferit. Concentrica2 ridică lectura la … cerc, nu la pătrat. Participanții au luat loc pe șiruri de scaune care, pornind de la Statuia Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului Nepomuk, au străbătut cercurile pieței. O persoană desemnată de fiecare grup a lecturat câte un poem din volumul Blândul ceas al reîntoarcerii, de Ioan Crăciun (1954-2010). Volumul a apărut în 1994, în seria de poezie a editurii Marineasa, și a fost citit integral pe durata manifestării.
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” promovează lectura publică, înțeleasă ca „ritual” civic și act de coeziune socială. Astfel, comunitatea va parcurge o carte. În același timp, cartea va parcurge comunitatea. Șirurile de scaune vor fi completate de motocicletele celor de la Timișoara Bikers, precum și de șevalete care vor prezenta o colecție surpriză a Fototecii BJT.

lecturi concentrice (12)

„Lecturile publice reunind peste 500 de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură: ConCentrica (mai 2016), picnicul urban de lectură Pătura care citește (iunie 2016), Literatura intră-n joc (lecturi în licee, proiect demarat în cadrul LitVest 2016) s.a.” se arată în textul de nominalizare a managerului B.J.T., scriitorul Tudor Crețu, ca finalist la categoria „Literatură” a Galei Oamenii Timpului, Iași, 2016.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” a câștigat, în 2012 și 2013, trofeul de Cea mai bună bibliotecă din România la Gala Industriei de Carte Bun de tipar și a lansat, în ultimii ani, concepte și proiecte care au redefinit exprimarea publică prin lectură.

Alte subiecte :

Citește și :