Cum văd timișorenii petrecerea dintre ani și care sunt preferințele lor pentru seara de Revelion

469

Revelionul este considerat un mare eveniment al anului, sărbătorit cu fast extrem de majoritatea românilor. Este firească întrebarea ce se ridică despre locul de petrecere al acestei treceri într-un nou an.

Sunt mulți tradiționaliști ce consideră că doar acasă împreună cu famila se simt bine. Alții se simt împliniți doar dacă merg la un restaurant de lux și îmbracă ținute special comandate pntru această ocazie. O bună parte, în care predomină tineretul, vor să plece în stațiuni montane pentru a îmbina sporturile de iarnă cu petrecerea de An Nou.

De câțiva ani a prins un obicei în Timișoara (mai cu seamă în anii cu vreme mai suportabilă): petrecerea din centrul orașului unde măcar distracția este asigurată de municipalitate. De cele mai multe ori, în Piața Victoriei chiar au venit vedete destul de cunoscute din țară ori din străinătate pentru a încinge atmosfera.

Recent, un timișorean a ținut să explice cum e cu fenomenul chefului de Revelion în opinia sa.

„Uite cam cum stă treaba la noi. În familia noastră lărgită sunt cam toate opțiunile. Anul ăsta, familia unui cumnat de-al meu merge la munte în zona Văliugului. Vor petrece acolo la o cabană cu prietenii lor. Eu, personal, stau acasă cu familia mea și mă simt bine așa. Oricare din prietenii sau vecinii de pe stradă este binevenit să mă viziteze, poate și eu fac câțiva pași pentru o jumăte de oră sau mai mult până în vecinătate să urez prietenilor cele bune. Ne cunoaștem de mult și toți vecinii am copilărit împreună. Nu ne facem un program anume, dar e bine și așa fără formalisme. Familia altui cumnat va merge la un restaurat undeva retras la o margine de oraș. Deci la noi sunt acoperite cam toate opțiunile. Era să uit… fratele meu ține să meargă la concertele din centru, din piața Operei, după care se retrage către casă.”, spune timișoreanul.

Altcineva care a dorit, de asemenea, să rămână anonim, dar este pornit împotriva fugii după îmbogățire a unor proprietari de pensiuni, spune:

„Românii parcă înnebunesc de revelion. Nu știu cum să te mai jupoaie de bani. Eu merg des la munte, în Apuseni, în zona Arieșenilor. Plătesc de regulă o sută de lei pe o cameră cu dejun inclus. E un preț destul de corect. Din septembrie am vrut să rezerv locuri pentru Anul Nou. Dar nu se închiriază decât întreaga pensiune pentru grupuri. Nu pot să iau cele șapte-opt camere pentru minim cinci zile la un preț exorbitant și fără nici un fel de meniu inclus. Nu e normal să ceri de cel puțin trei ori mai mult pentru servicii mai puține doar că e Anul Nou. Am fost în alți ani în munții din imprejurimile Salzburgului. Prețul a fost similar cu cel din țară (sau puțin mai mic), dar cu mai multe servicii incluse. Acolo cu o sticlă de șampanie în brațe mergi în centrul orașului să vezi artificii și lume veselă, iar apoi la un local decent iei o cină plăcută fără circul aferent din România și nimeni nu se gândește să ceară mai mulți bani doar că e o seară mai aparte. Nu este foarte ieftin nici acolo, dar nici nu cresc brusc prețurile de sărbători. Se păstrează prețurile în întregul sezon de iarnă, din noiembrie până în martie, cam la fel adică media din acea stațiune.”

Un pățit mai adaugă „ Pe timpuri se mergea la petrecerea de Revelion de pe la șapte seara. Se dansa, se mânca, se bea în general cu măsură. Cheful ținea până pe la două – trei spre dimineață. Acum, lumea pleacă de acasă pe la zece spre restaurant. Foarte repede se apucă de băut ca să recupereze timpul. Vine momentul zero când se schimbă anul, iar după o oră sau două deja sunt unii criță de nu mai pot lega două vorbe. Și stau așa aproape inconștienți până se luminează de ziuă, dar ei de fapt au petrecut doar două ore! De cele mai multe ori vezi doar domnele dansând între ele!”.

În speranța că Revelionul dintre anii 2017 și 2018 va avea de toate, dar mai puțin din cele pățite de interlocutorii noștri, să așteptăm cu nerăbdare și speranța schimbării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.