Cum să nu te îngrași când renunți la fumat

297

Îți este atât de teamă că vei lua în greutate dacă te lași de fumat, încât faci din asta un motiv pentru a amâna această decizie? Avem o veste bună pentru tine: poți să renunți la acest viciu fără urmări nedorite asupra siluetei.

Nu toți cei care scapă de acest viciu se îngrașă. Într-adevăr, fumatul accelerează metabolismul și stimulează organismul să ardă mai multe calorii, dar trebuie luate în calcul efectele negative ale acestui obicei asupra sănătății.

În lipsa nicotinei, rata metabolică scade puțin, ceea ce duce la o creștere în greutate cu 2 până la 5 kilograme în primul an de renunțare la fumat. Ceea ce se depune în plus se datorează adaptării la viața fără tutun, prin urmare unor factori psihologici.

Atenție la gustările nesănătoase!

Când te hotărăști să nu te mai atingi de țigară, ajungi să poftești nu doar nicotină, ci și gustul alimentelor îl simți mai intens. Prin urmare, tinzi să înlocuiești fumatul cu mâncatul în exces. Te atrag îndeosebi alimentele care te pot îngrășa: dulciuri, produse de patiserie, tot felul de crănțănele.

Alege alte feluri de gustări și ține la îndemână un fruct feliat, morcovi, ridichi sau castraveți tăiați în formă de bețișoare, 2-3 mâini de fructe uscate, nuci, semințe de dovleac decojite sau migdale fără sare, batoane făcute în casă, cu cereale, semințe și miere. Cum nu numai calitatea alimentelor, ci și cantitatea lor contează în controlul greutății, rezumă-te la 2-3 gustări pe zi. Ai putea chiar să ții un jurnal în care notezi tot ceea ce mănânci.

Ponturi

– Pentru a-ți stăpâni dorința de a fuma, periază frecvent dinții sau ia câte o gură de apă ori de câte ori simți nevoia să aprinzi o țigară.

– Scorțișoara și infuzia de ghimbir inhibă pofta de a aprinde o țigară.

Amână dietele fulger

După ce ai renunțat la fumat, e posibil să te tenteze să urmezi o dietă ca să slăbești sau ca să eviți îngrășarea. Ar fi un stres în plus pentru tine, deci lasă pe altă dată momentul începerii curei, mai ales dacă este vorba de una drastică. Ai nevoie în schimb de cât mai multe alimente în stare proaspătă, de timp să mesteci pe îndelete mâncarea și de porții mai mici.

Fructele care-ți aduc un plus de vitamina C, ca portocalele, kiwi, fructele de pădure, te susțin în perioada dificilă de acomodare pe care o traversezi, pentru că regenerează pielea și au efect antiîmbătrânire.

Nu uita de mișcare

Din cauză că nu mai poți arde caloriile atât de rapid ca înainte de a renunța la fumat, e nevoie să faci mai multă mișcare. Ia-o pe scări, mergi pe jos sau cu bicicleta în loc să aștepți liftul ori un mijloc de transport.

Dacă ai posibilitatea, rezervă dimineața 15 minute de gimnastică sau măcar la sfârșit de săptămână ieși la alergat 30 de minute zilnic. Activitățile de intensitate moderată te țin departe de pofte, topesc grăsimile și stopează acumularea altora în plus.

Atenție, dulciurile, legumele dulci, ca porumbul sau mazărea, și alimentele picante cresc apetitul pentru fumat.

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.