17.2 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Cum să alegi cele mai bune anvelope pentru iarnă şi cât de bune sunt cele all season

Ce alegi între all season şi cele speciale de iarnă? Din punct de vedere legal, anvelopele all season şi anvelopele de iarnă sunt acceptate pe drumurile publice în timpul iernii.

Ce avantaje au anvelopele all season, dar şi cele special pentru iarnă?

Unul dintre marile plusuri pentru care şoferii aleg all season este că aceste anvelope pot fi folosite tot anul fără ca şoferii să fie nevoiţi să le schimbe, dar e posibil să nu fie cea mai bună alegere. Acestea sunt, de fapt, o soluţie de compromis.

La ce să te aştepţi de la anvelopele all season:

 

  • Distanţe de frânare mai mari, atât pe carosabil ud, cât şi uscat

 

  • Nesiguranţa la viteze ridicate

 

  • Aderenţa scăzută pe şosea

 

  • Manevrabilitate nesigură, instabilitate în viraje

 

  • Uzură şi degradare rapidă

 

  • Consum mai mare de carburant

 

Sunt mai ieftine anvelopele all season?

 

Am comparat preţurile pentru un set de patru anvelope (clasa medie) de vară, iarnă şi all season pentru dimensiunile 185/65/R15.

Deşi la prima vedere pare mai ieftin să cumperi anvelope all seson, realitatea e alta: au o durată de viaţă mult mai scurtă şi va trebui să le înlocuieşti mai des, în plus, trebuie să fii conştient că pe zăpadă o astfel de anvelopă nu oferă aceeaşi performanţă că o anvelopă de iarnă. Anvelopele de iarnă oferă mai mult control şi stabilitate pe gheaţă şi zăpadă. Cele de vară şi chiar cele all season se întăresc la temperaturi sub -7°C şi îşi pierd din performanţă.

Indiferent dacă alegi anvelope de iarnă sau all season, trebuie să fii atent la:

 

  1. Data de fabricaţie

 

Pe cauciuc se poate identifica o serie de patru cifre. Primele două indică săptămâna, iar ultimele două cifre anul de fabricaţie. Un cauciuc produs în 2011, dar ţinut în depozit nu are acelaşi randament ca unul de fabricaţie 2013. În plus, pe langă durata de viaţă mai scurtă se poate să-i fi expirat garanţia dată de producător.

 

  1. Eficienţa consumului de combustibil

 

A (cel mai eficient), G (cel mai puţin eficient). Diferenţa la consumul de carburant între anvelopele de clasa A şi G poate ajunge până la 7,5%, adică în jur de 0,65 l la 100 km pentru un autoturism mediu.

 

  1. Aderenţa pe suprafaţa umeda:

 

A (cel mai eficient), G (cel mai putin eficient) Diferenţa la distanţa de frânare dintre avelopele de clasa A şi G poate ajunge până la 30%. De exemplu, pentru un autoturism care se deplasează cu 80 km/oră, acest lucru poate însemna până la 18 m în cazul frânării totale în condiţii de umiditate.

 

  1. Zgomotul exterior:

 

1 (cel mai silenţios), 3 (cel mai puţin silenţios). Zgomotul exterior al anvelopei este măsurat în decibeli (dB) şi comparat cu noile niveluri europene de zgomot exterior al anvelopelor care urmează a fi introduse până în 2016.

 

Pentru siguranţa ta şi a celorlaţi participanţi la trafic, echipează-ţi maşina corespunzător pentru sezonul rece şi alege cu grijă anvelopele. Alege echilibrul între preţ şi calitate astfel încât să nu cheltuieşti o avere pe anvelope, dar nici să nu faci economie la siguranţă.

 

Sursa: auto-bild.ro

Alte subiecte :

Două evenimente la care sunt așteptați iubitorii de muzică și poezie

Walter Ghicolescu va concerta pentru prima dată în Timișoara vineri, 29 martie la ora 20, la Porto Arte, sau „Vaporu” cum mai este cunoscut...

Peste 50 de tone de deșeuri adunate de pe spațiile verzi

În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de...

Citește și :