7.2 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Cum a adus Banatul prima medalie olimpică de argint din istoria României

Era 23 iunie 1937, când, la Londra, la concursul hipic organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei, Cupa Challenge de Aur și titlul de campion mondial militar la înălțime, sărind 2,14 m, a revenit călărețului român Henry Rang.
La aceeași competiție, trofeul Daily Mirror a fost câștigat de un alt călăreț român, Felix Țopescu, tatăl lui Cristian Țopescu.

Henry Rang a fost ofițer de cavalerie și component al echipei naționale de echitație a României.
La Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936, pe calul Delfis, Henry Rang s-a clasat al doilea la proba de călărie, obstacole individual, sau, cum se numea la acea vreme, Premiul Națiunilor, cea mai importantă probă de obstacole, înalte de 1.30 – 1.60 m, unde s-au aflat 54 de concurenți din 18 țări.
Pentru desemnarea câștigătorului, la 16 august 1936, a fost necesar să se organizeze o cursă de baraj, între românul Henri Rang și germanul Kurt Hasse, cu calul Tora.
Ambii au acumulat același punctaj, dar germanul a avut un timp mai bun, sprijinul arbitrilor și a fost declarat câștigător.
Henri Rang a cucerit astfel prima medalie olimpică de argint din istoria sportului românesc.

Henri Rang (stânga) alături de Felix Țopescu
Henri Rang (stânga) alături de Felix Țopescu

Henri Rang s-a născut la data de 8 iunie 1902, la Lugoj.
Între anii 1932 și 1938, sportivul bănățean, cu calul Delfis, a fost medaliat la competițiile ecvestre organizate la Paris, Nisa, Berlin, Varșovia și Londra.

A urmat cursurile Școlii de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviște, după care a activat în diferite regimente de cavalerie și în Școala de Ofițeri de Cavalerie, iar după război în Regimentul 1 roșiori din Lugoj.

Paradoxal, se spune că a fost ucis chiar de… Adolf Hitler, care la Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936, după finalul probei de călărie în care a fost medaliat cu argint, l-a chemat pe Henri Rang la cancelaria fuhrerului și i-a oferit ca premiu de consolare o motocicletă cu ataș Zündapp.
A încetat din viață la numai 44 de ani, pe 25 decembrie 1946, chiar de Crăciun, într-un accident de motocicletă. (sursa: Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Wikipedia și alte surse)

Alte subiecte :

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare. Legendara arenă „Dan Păltinișanu”...

Cristian Moș, fondator al USR Timiș, vrea să-i ,,tragă preșul” de sub scaunul de primar lui Fritz! FOTO-VIDEO

De astăzi, lista candidaților care doresc să ocupe funcția de primar al Timișoarei s-a mai lungit cu o poziție. Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș,...

Citește și :