10.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Cu ce viteză scade populația. Cum stă Banatul?

În primele cinci luni ale acestui an populaţia României a scăzut cu un ritm de 248 de oameni pe zi, conform Institutului Naţional de Statistică.

Dacă se menţine acest ritm, peste doar 219 ani nu va mai exista niciun locuitor. Specialiştii susţin că de la an la an rata fertilităţii scade, iar flagelul pare să se răspândească şi în Europa, care a intrat şi ea, anul trecut, pentru prima dată, în declin demografic.

În primele 5 luni ale anului, România a pierdut 37.500 de persoane – echivalentul unui oraş cât Mangalia. Şi asta în condiţiile în care tinerii amână să facă un copil. Practic, populaţia României dispare cu o „viteză” incredibilă de 248 de persoane pe zi.

Otilia Mantelers, expert în parenting: „Femeile preferă să muncească câţiva ani şi să aibă o carieră şi abia după să se dedice copiilor.”

Ce măsuri ar încuraja natalitatea:

Otilia Mantelers, expert în parenting: „Joburile să permită oamenilor, atât mămicilor, cât şi tăticilor să lucreze part-time. Am lucrat în Olanda şi acolo era foarte normal că un tătic, după ce are primul sau al doilea copil, să lucreze patru zile pe săptămână, fără să-şi piardă poziţia înaltă pe care o avea în companie.”

Pentru că, statistic vorbind, un român dispare la fiecare 3 minute, proiecţia făcută de Naţiunile Unite pentru populaţia României arată în scenariul cel mai pesimist, că în 2100 vom mai avea abia 13 milioane de locuitori. Scenariul cel mai optimist ar fi acesta: 19 milioane de locuitori – adică să rămânem ca acum, cu o serie de măsuri care ar sprijini natalitatea, ar pune pe picioare sistemul sanitar şi ar educa populaţia spre un stil de viaţă mai echilibrat. Dacă nu s-ar schimba nimic, ne vom duce inevitabil spre 14 milioane de locuitori, anunţă ştirileprotv.ro.

Proiecţia românească este chiar mai pesimistă, am ajunge la puţin peste 13 milioane de locuitori încă din 2060, iar regiunile care ar pierde cei mai mulţi români ar fi Muntenia, cu 1.4 milioane, Oltenia, Dobrogea şi Moldova.

Pentru prima dată în istoria ei, Uniunea Europeană a avut anul trecut mai multe decese decât naşteri, potrivit Eurostat. Acest uşor declin demografic a fost însă compensat de migraţia record din 2015.

În afara Timișului, și în Banat populația a scăzut semnificativ în ultima decadă.

 

Alte subiecte :

Campusul pentru învățământ dual face un pas înainte

Primăria Timișoara a semnat contractul de proiectare - faza SF pentru realizarea investiției „Campusul regional integrat pentru învățământ dual Vest Timișoara”....

Ghid practic pentru alegerea salopetelor de bebeluși potrivite

O salopetă pentru bebeluși călduroasă și rezistentă la intemperii este o necesitate pentru a-ți menține copilul cald și uscat în lunile de primăvară, toamnă...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :