Creştere spectaculoasă a salariilor majorităţii românilor de la 1 februarie

3936

Salariul minim brut pe economie ar urmă să fie majorat, de viitorul Guvern, cu 200 de lei, începând cu 1 februarie 2017, a anunţat preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.

Astfel, salariul minim brut urmează să crească de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, adică un plus de 16% faţă de nivelul actual.

La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul ar urmă să suporte, cu tot cu contribuţiile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei (faţă de 1.538 de lei în prezent), iar salariatul ar urmă să primească o leafă netă de 1.065 de lei (faţă de 925 de lei în prezent), luând în calcul actualul nivel al contribuţiilor.

Dragnea a făcut declaraţia după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Sorin Grindeanu drept candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Grindeanu, care fusese propus de alianţa majoritară în Parlament, PSD-ALDE, pentru funcţia de prim-ministru, urmează să fie supus votului Legislativului, alături de viitorul sau Cabinet, pentru a fi investit în funcţie până pe 4 ianuarie 2017.

Între timp, Guvernul Cioloş, încă în funcţie, a decis joi să lase o majorare a salariului minim pe economie în seama viitorului Executiv rezultat din alegerile legislative din 11 decembrie.

Sindicaliştii au cerut majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 de lei, însă reprezentanţi ai patronilor s-au opus unei astfel de creşteri, fără un studiu de impact, avertizând că ar putea afecta puternic întreprinderile mici şi mijlocii private.

La rândul sau, un studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS) la iniţiativa Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a arătat că majorarea salariului minim ar urmă să ducă la scăderea competitivităţii firmelor private din România, cu efecte negative în primul rând asupra aşa-numitelor întreprinderi vulnerabile.

În schimb, din majorarea salariului minim brut bugetul de stat va avea mai mult de câştigat, în condiţiile în care cei mai mulţi angajaţi cu remuneraţia minimă sunt în mediul privat, iar de pe urmă acestora statul va putea încasa impozit pe venit şi contribuţii sociale la salariul minim mărit. În 2015, circa 1,1 milioane de salariaţi erau încadraţi cu salariul minim în mediul privat şi doar aproximativ 40.000 la stat.

În plus, şi amenzile de circulaţie ar urmă să crească, în condiţiile în care un punct amendă este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie.

Această ar urmă să fie a două majorare a salariului minim pe economie în mai puţin de 12 luni. În mai 2016 salariul minim brut a crescut cu 19%, de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.

1 COMENTARIU

  1. Trist..nu inteleg …vreti sa le fie mai bine oamenilor..incredibil ce gandire straina… 1100 lei in mana ar plati straini asemenea salariu extraordinar de mizer cred ca si asa isi baga unghia in gat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.