Consiliul Județean Caraș-Severin sărbătoreşte 25 de ani!

179

Consiliul Județean Caraș-Severin împlinește 25 de ani de existență! 25 de ani de când o instituție profund democratică a apărut pe firmamentul politico-administrativ al țării și județului. După primele forme de organizare a conducerii, FSN, CPUN, Primăria Județului și, practic, în paralel cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean a fost conceput pentru a reprezenta descentralizarea, care se dorea reală, a administrației. Sigur că lucrurile au rămas în bună parte centralizate, mai ales fondurile, dar aceasta e o altă discuție. Oricum, consiliul, cu consilierii aleși, cu președintele ales și el, la un moment dat, uninominal, a putut reprezenta acel necesar for de decizie locală. Cu toate luptele politice, cu toate jocurile mai mult sau mai puțin vizibile, Consiliul județean s-a instalt ca un pol de putere în județ. Principal beneficiar de fonduri europene destinate diverselor investiții sau modernizări – să nu uităm că instituția are în subordine importante instituții administrative, sociale, culturale sau de sănătate – CJ a devenit principalul angajator al județului, la un moment dat. Fapt care i-a adus aprecieri dar și critici, vizând în principal masivitatea instituției. Era, însă, vorba de tot personalul din instituțiile din subordine.

Istoria Consiliul Județean Caraș-severin este una lungă și presărată, desigur, de evoluțiile vieții politice, economice și sociale cu care a rezonat. Din punct de vedere politic, conducerea CJ a fost dominată, ani buni, de Partidul Democrat, dar grupul PSD a fost întotdeauna unul puternic. Din acest mandat, CJ este condus în mod clar de social-democrați, sub președinția lui Silviu Hurduzeu, fost prefect al județului, fost secretar de stat.

Marcând acest eveniment, Consiliul Județean Caraș-Severin organziează marți, de la ora 11, o ceremonie în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ, manifestare care va aduce alături foști și actuali președinți ai forului județean, vicepreședinți, consilieri județeni, secretari ai județului, angajați și colaboratori. Programul va include și inaugurarea ”Galeriei președinților”, ce cuprinde portretele celor șase președinți din 1992 până în prezent, care vor primi și plachete.

Ar fi, deci, bine să rămânem cu încrederea că instituția Consiliului județean va fi și în viitor un element puternic al democrației descentralizate și participative, care să fie, dacă se poate, mai puțin politizat și mai mult aplecat spre misiunea administrativă și de reprezentare pe care o are. La mulți ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.