8 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Cine nu a văzut struguri parașutați din avion să meargă la Vârșeț-VIDEO

Unul dintre cele mai apropiate orașe sârbești se află la doar o oră de mers din Timișoara sau chiar mai puțin pentru cei ce pleacă din sudul județului. Este vorba de micul dar foarte îngrijitul Vârșeț. Aici de aproape 60 de ani se respectă o tradiție ce atrage de la un an la altul tot mai mulți turiști din toată zona de sud-est a Europei.

„Zilele culesului de struguri” este o adevarată sărbătoare locală ce vestește terminarea lucrărilor de recoltare a strugurilor din vii. Și acestea nu sunt puține, întrega regiune este un mare și cel mai important bazin viticol al Voivodinei vecine. Fiind un prilej de mare bucurie și distractie în mod îndreptățit i se spune și „Balul Strugurilor”.

Organizația de turism a orașului Vârșeț din Voivodina a venit în mod special în orașul nostru pentru a invita turiștii români la aceste zile speciale de cules al strugurilor. Echipa formată din Lazar Manojlović, consulul general al Serbiei la Timișoara, Julkica Mitrasinović membră a Consiliului Local Vârșeț, și Tatijana Palcović, director al Organizației Turistice Vârșeț, au ținut în mod special să spună câteva cuvinte despre acest eveniment. Ediția cu numărul 59 se va desfășura anul acesta între 15-18 septembrie, ocazie cu care Organizația de turism a orașului Vârșeț a pregătit pentru vizitatori un amplu program presărat cu concerte, concurs de miss, parașute cu struguri, vin, cârnați, miei și purcei. Balul strugurilor oferă distracţie şi voie bună pentru toate generaţiile. Aici își găsesc ceva potrivit de făcut și petrecut atât copiii de câțiva ani dar și cei ce au luat parte la primele ediții.

„La noi oricine vine pleacă cu voie bună și dor de a reveni și în alți ani”, ne declară Nikola Cuculj, președintele Asociației Ordinului Vinului B.V.R. „Sfântul Teodor‘’. Și ca să nu fie doar vorbe goale, dânsul a venit și cu câteva din cele mai reprezentative vinuri produse în regiunea Vârșețului, pe care le-a prezentat așa cum se cuvine. Consul Onorific pentru România al acestui ordin cavaleresc-viticol este Iavor Radovankovici, personalitate marcantă a comunității sârbe din Timișoara.

O formatie de tamburași din Serbia a chemat de asemenea la bal timișorenii cu muzica lor. Tot oaspete al evenimentului a fost si cunoscutul actor Vinko Lozić ce va îndeplini timp de patru zile rolul de mare răspundere de maestru de ceremonii al tuturor evenimentelor legate de veselul bal.

Cine merge în orașul din vecini are ce să viziteze. Istoria este prezentă la tot pasul pe străzile urbei. Palatul Episcopal de la Vârşeţ construit în 1763 în timpul episcopului Jovan Georgijević (1749-1769) atrage o mulțime de credincioși și de turiști fiind o perlă arhitectonică. Mănăstirea Mesić a fost construită de către un membru al familiei Branković, în secolul al XV-lea. Biserica a fost construită în stilul tradiţional din Raška. Mănăstirea este înfrumuseţată şi de o icoană căreia i se atribuie puteri miraculoase şi este cunoscută ca Maica Domnului cu Mândrie şi provine de pe Muntele Athos, de unde a fost adusă în anul 1803.

Biserica Sfântului Teodor de Vârseț ridicată în 2002 pe dealul orașului amintește de episcopul Teodor Nestorović ce a ridicat bănățenii la răscoală împotriva turcilor în anul 1594. Pentru această faptă a sa a suferit martiriul și este recunoscut ca sfânt ocrotitor al locurilor. Pentru cei veniți din țara noastră nu este lipsit de interes și o vizită la biserica cu hramul Înălțarea Domnului din Vârșeț, ridicată prin strădaniile comunității românești în perioada 1911-1913.

Regiunea Vârşeţului este ideală pentru practicarea viticulturii. Cultivarea viţei de vie a fost cunoscută şi de triburile dacice şi sarmate, aşa că şi romanii au avut plantaţii pe aceste meleaguri. Paznicul tezaurului regelui ungar Vladislav al II-lea a plătit, în anul 1494, zece galbeni şi jumătate pentru un vas cu vin de Vârşeț.

Din programul deosebit de dens se reliefează câteva atracții deosebite. În ziua de joi, 15 septembriem este deschiderea evenimentelor cu muzică, vin și cârnați pe dealul orașului.
Vineri de la ora 17 începe programul artistic, la ora 20 îndrăgita artistă Jelena Tomasević va fi acompaniată de Big Bandul televiziunii din Novi Sad. La ora 21 se ține ceremonia oficială de deschidere a balului, iar de la 21.30 atracția serii va fi concertul celor de la Crvena Jabuka.

Sâmbătă, în prima parte a zilei vor fi programe dedicate în special copiilor. Iar din concertele serii se remarcă Sara Iovanović, Snezana Giurisić și Zoran Kalezić. Programul cel mai plin va fi evident în ziua de duminică. De la ora 12 va porni cortegiul carnavalului. La ora 14 se întâmplă un lucru mai puțin văzut. Cad struguri din cer. Mai exact mici parașute cu struguri vor fi aruncate din avion. Toți cei ce reușesc să prindă o asemenea parașută vor fi recompensați pe loc cu premii consistente. Pe toate scenele orașului se vor desfășura momente artistice din cele mai variate. Închiderea îi aparține cunoscutei interprete Ana Kokić. Aici este doar o mică parte din ce au pregătit gazdele. Cine va merge la Vârșeț va avea parte de mult mai multe surprize.

Alte subiecte :

Citește și :