9.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Cine este bănățeanul cu stea pe Bulevardul Celebrităților din capitala cinematografiei mondiale, Hollywood

S-a născut la 20 octombrie 1882, la Lugoj, pe atunci parte a imperiului austro-ungar, fiind cel mai tânăr din cei patru fii ai bancherului ungur István Blaskó, mama fiind Paula de Vojnich.

Béla Lugosi, pe numele real Béla Ferenc Dezső Blaskó, după ce a jucat teatru, la Timișoara și Szeged, și a fost locotenent în armata austro-ungară, în primul război mondial, a plecat în 1919 spre Germania, după care a trecut dincolo de ocean, în America.

bela_lugosi_dracula

După ce a trecut de o perioadă mai dificilă din cauza necunoașterii limbii engleze, a jucat și s-a remarcat pe Broadway în rolul lui Dracula, din piesa de teatru realizată după romanul lui Bram Stoker, unde a făcut diferența datorită accentului unguresc.

Același rol al lui Dracula i-a și adus celebritatea în 1931, an în care a primit și cetățenia americană, când Universal Pictures a realizat filmul regizat de Tod Browning, prima ecranizare a povestirii clasice despre vampiri. În același an, însă, a refuzat să interpreteze și creatura din filmul Frankenstein.

bela_lugosi_as_dracula_anonymous_photograph_from_1931_universal_studios

Astfel, a rămas cantonat în filme de groază de mai slabă calitate, iar în anii 1950 a și fost urmărit în toată nebunia maccarthysmului care a cuprins America, Béla Lugosi fiind fost participant la evenimentele de pe vremea Republicii Sovietice Ungaria.

Mai mult, au apărut și probleme de sănătate, unde s-a tratat cu morfină și a devenit dependent. S-a stins din viață la 16 august 1956, la Los Angeles, după o criză cardiacă, fiind îngropat în costumul legendarului Dracula.

Bela Lugosi a fost căsătorit cu Ilona Szmick (1917–1920), Ilona von Montagh (1921–1924) Beatrice Weeks (1929–1929), Lillian Arch (1933–1953) și Hope Lininger (1955–1956), având un fiu, Bela George Lugosi.

Bulevardul celebrităților din Hollywood, Hollywood Walk of Fame, găzduiește și o stea cu numele lui Bela Lugosi, bănățeanul care a rămas cel mai celebru vampir din istoria cinematografiei mondiale. (sursa: Wikipedia)

Alte subiecte :

UVT organizează workshop-ul „EACH Eviden – Academia Collaboration Hub”

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Matematică și Informatică, consecventă în acțiunile sale de promovare a parteneriatelor cu mediul de business,...

Victimele datoriei de Eugène Ionesco, noua premieră la Teatrul Național Timișoara

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci,...

Citește și :