10.1 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Centrul Timișoarei a vuit de dubele colindătorilor

De mulți ani încoace după decembrie 1989, tinerii colindători au reînnodat tradiția ancestrală de a merge pe la casele oamenilor de vază din localitate pentru a le vesti Nașterea Domnului și apropierea unui nou an.

Obiceiul păstrat încă în majoritatea satelor este adus și la oraș de echipele de copii sau tineri. În cele mai multe cazuri, de instruirea lor se ocupă chiar preotul satului ce astfel se află în vechiul rol de dascăl al comunității.

Consiliul Județean Timiș în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a organizat și în acest an manifestarea artistică „Alaiul colindătorilor”, organizată cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Formaţiile culturale din zeci de sate au plecat de la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș din strada E. Ungureanu nr. 1 și s-au deplasat până la Consiliul Judeţean Timiş, unde au susţinut un scurt program artistic de colinde tradiţionale. Gazdele din instituție au primit cu drag urările de bine. De aici au plecat și spre Mitropolia Banatului să vadă dacă vlădica Ioan Selejan se află acasă și are pregătite ceva mere și nuci.

Anul acesta au participat următoarele formații: Ansamblul Profesionist Banatul, Grupul Vocal al Școlii de Artă Timișoara, coordonat de Georgiana Necșa și Grupul Vocal al Școlii de Artă Timișoara, coordonat de Iasmina Iova, Grupul de dubași de la Pietroasa, Curtea și Tomești, Ansamblul Ghiocelul din Giroc, Corul din Criciova, Ansamblul Izvorașul din Buziaș, Grupul vocal din Periam, Corul Institutului Cultural al Românilor din Voivodina, Serbia (Torac), Fanfara Pro Amicitia, Grupul vocal din Coștei, Grupul vocal de copii din Urseni, Grupul vocal coordonat de Liliana Savu Badea din Buziaș.

Ar fi de amintit doi entuziaști ai folclorului bănățean ce nu au liniște să stea acasă ca pensionarii. Fostul director al Centrului, Ciprian Cipu a participat și de data asta ca în toți anii chiar dacă nu mai conduce instituția.

pascota

Iar de la Giroc a venit neobositul Ionel Pascotă senior ce nu mai concurează de foarte mulți ani la motociclism dar s-a reprofilat în instructor de folclor al tinerilor. „Uica Pascotă” a schimbat caii putere pe o trompetă și continuă o altfel de activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Sute de vizitatori la Mec Days – Zilele Facultății de Mecanică din UPT

Sute de elevi au venit marți, 23 aprilie 2024, încă de la primele ore, la Facultatea de Mecanică, una dintre cele...

Expoziția „Sit with me”, a studenților arhitecți de la Timișoara, la Milano Design Week 2024

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la...

Citește și :