Celebra fântână din Reșița e din nou… cinetică! Dacă va avea lumini și muzică, vor decide locuitorii – VIDEO

393

Începute încă din primele zile ale acestei veri, lucrările de modernizare a fântănii cinetice din Reșița au fost finalizate săptămâna aceasta, exact de zilele orașului. Investițiile au fost multe și au readus fântâna la viață, susține primarul Ioan Popa, dar s-au făcut și o serie de modernizări care vor fi puse la testare. Dacă reșițenii le vor, rămân, dacă nu, dispar.

Este vorba aici despre jocurile de lumini și muzică care vor însoți de acum înainte jeturile de apă. După modelul marilor orașe din țară, primarul Ioan Popa a vrut ca și fântâna din centrul Reșiței să dispună de ceva mai deosebit. Astfel, au fost achiziționate leduri rezistente la apă, în diferite culori, care se vor schimba în primul rând în funcție de feedback-ul primit de la cetățeni.

De asemenea, cu toate că a existat un scandal monstru cu oamenii de cultură din oraș atunci când edilul-șef a făcut publică ideea sa de a dota monumentul și cu un sistem muzical, se pare că fântâna și-a dat totuși debutul pe ritmuri clasice. Dacă această noutate va fi pe gustul reșițenilor, rămâne de văzut, primarul Popa fiind dispus să renunțe în cazul în care comunitatea nu o agrează.

„Lucrurile au decurs bine, am avut emoții pentru că am schimbat totul din temelii în ceea ce privește partea mecanică dar lucrurile funcționează foarte bine. În ceea ce privește luminile, noi am luat un spectru de leduri rezistente la apă, într-o coloristică variată și le vom folosi în funcție de ceea ce acceptă comunitatea. De asemenea, vom testa și sonorizarea, încă încercăm să negociem cu oamenii de cultură din oraș ca în cazul în care această idee este acceptată de public, ea să poată funcționa”, explică primarul Ioan Popa.

Dincolo de partea de lumini și muzică, investiții care deocamdată așteaptă feedback din partea reșițenilor, fântâna cinetică din oraș a prins din nou viață, după câțiva ani buni în care a fost lăsată să se degradeze. Astfel, toate părțile mecanice au fost reparate și în momentul de față totul funcționează așa cum a făcut-o în momentul instalării.

De asemenea, pompa de apă, veche de zeci de ani, a fost înlocuită cu patru pompe cu motoare cu turație variabilă care pot fi controlate printr-un calculator, iar apa se va bucura de un sistem de purificare individual, astfel că nu va mai fi nevoie să fie schimbată după fiecare sezon.

„În primul rând am reparat părțile mecanice care erau distruse, nu se mai mișcau brațele, nu se mai rotea piesa centrală, acum funcționează totul. Am schimbat pompa care funcționa de 35 de ani cu patru pompe cu motoare cu turație variabilă comandate de un calculator care vor putea da jeturi de apă reglabile în funcție de mai mulți parametri, intensitatea luminii, intensitate muzicală, etc. De asemenea, am instalat sistemul de purificare a apei cu clor, anti-alge, PH, apa va fi tratată în fântănă nu va mai trebui schimbată. Nu vom mai avea mătasea broaștei pe fundul bazinelor”, a adăugat Ioan Popa.

Sursa: Reper 24h

LĂSAȚI UN MESAJ