9.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Cele mai frumoase castele din România. FOTO

România are undeva la peste 150 de castele, unele încă mai stau în picioare, altele se degradează de la o zi la alta. Nu ne rămâne decât să le vizităm cât timp mai sunt deschise publicului, altfel ne vom aminti despre ele doar din povești.

Castelul Peleș din Sinaia

A fost și va rămâne unul dintre cele mai frumoase castele din țară, dar și din lume. Intens vizitat de turiși și apreciat pentru istoria și frumusețea sa, Castelul Peleș din Sinaia a fost reședința de vară a regilor României. Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. În 1883 a fost inaugurat oficial Castelul Peleș, pe care domnitorul Carol I l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii.

Castelul Corvinilor

Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România care încă mai există. Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Castelul a aparținut familiei Huniazilor până în 1580, după care a intrat în posesia statului Habsburgic. În parcursul istoriei sale contemporane, castelul a fost gazda și cadrul realizării unor producții cinematografice de prestigiu. Aici au fost ecranizate momente din istoria românilor sau din istoria universală (François Villon, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Regii blestemați).

Castelul Banffy de la Bonțida

Castelul Banffy de la Bonțida, care a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. După căderea regimului comunist, din cauza stării de degradare în care se afla, în anul 1999 World Monuments Watch a inclus construcția pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume, la propunerea Fundației Transilvania Trust. În anul 2008 contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuală, care trăiește în Maroc, a încheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare. Castelul Banffy este cel mai mare castel din Transilvania, și una dintre atracţiile baroce majore ale Transilvaniei şi României. Aici se desfăşoara şi festivalul de muzică „Electric Castle”.

Castelul Bran din Brașov

Este un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov. În anul 1427, castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a Coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1498, cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către Scaunul Brașovului. În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul Reginei Maria a României. Gestul a fost în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. La moartea Reginei, în 1938, edificiul a fost moștenit de către fiica sa preferată, principesa Ileana. Aceasta era căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. După 1948, edificiul a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis vizitelor publice începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală.

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Este  cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, este în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la o distanță de 20 km de Roman și 65 km de municipiul Iași.

În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2010.

Ansamblul este format din 3 monumente:

– Biserica „Sf. Voievozi”, „Buna Vestire” – datând din 1787

– Castelul Sturza – datând din secolul al XVII-lea, reclădit în 1752 și în secolul al XIX-lea

– Parcul – datând din secolul al XIX-lea.

La data de 19 aprilie 1699, frații Sturdza și-au împărțit între ei averile, moșia Miclăușeni revenindu-i lui Ioan Sturdza.

Pe moșie locuiau și munceau țărani clăcași și țigani vătrași robi, care și astăzi poartă nume de meserii: Bucătaru, Muraru, Pitaru, Curelaru, Mindirigiu, Bivolaru, Surugiu. În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Aici se intenționează să se organizeze un complex muzeistic și un centru de conferințe. Celelalte clădiri urmând să adăpostească un centru de zi pentru persoane vârstnice și un centru de pelerinaj. Una dintre clădiri a devenit deja atelier de pictură, atunci realizându-se icoane și ouă încondeiate.

Castelul Cantacuzino, Bușteni

Castelul Cantacuzino din Bușteni este situat în cartierul Zamora, pe strada cu același nume. Clădirea ale cărei lucrări de construcție au fost finalizate în 1911, a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino. A aparținut familiei până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adăpostește astăzi un muzeu. Ansamblul este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj). Aici se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Alte subiecte :

Căutăm jandarmi juniori pentru o zi

Vrei să te joci cu cei mai fideli parteneri, cățelușii Jandarmeriei? Ți-ar plăcea să pornești sirenele mașinilor de intervenție? Ziua Jandarmeriei...

Decernare, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler directorului general al TNTm

Joi, 28 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare...

Citește și :