14 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Cel mai sărac județ al Banatului între neștiință și neputința de a exploata o sursă de venit inepuizabilă!

Agroturismul este o afacere care poate deveni prosperă. Sigur, nu te poţi îmbogăţi, cel puțin nu peste noapte, din asta, încă, dar poţi oferi servicii onorabile şi obţine, în contrapartidă, profituri frumoase. Lipsește încă personalul instruit, iar interesele pentru terenuri pun stavilă unor inițiative interesante. Gărâna este unul dintre modelele, dacă putem spune aşa, de agroturism. Cu vântul manifestărilor culturale, sportive sau ştiinţifice în pânze, pensiunile gărâneze au înflorit, practic, deşi custozii lor se mai pâng uneori de lipsa clienţilor. Este însă numai o aparenţă, pentru că iarna, vara şi, mai ales, cu ocazia unor manifestări, Gărâna este o destinaţie montană extrem de căutată.

Casele sunt, din păcate, acum, foarte scumpe în cocheta localitate întemeiată de coloniştii austrieci şi germani, în timpul Mariei Tereza. Cine a avut însă inspiraţia să transforme o asemenea casă în pensiune, nu are de ce regreta. Este o afacere bună, chiar dacă nu obţii profituri fabuloase peste noapte.

O altă zonă pretabilă unui agroturism de calitate este Poiana Mărului, o „gură de rai” cărășeană care ar putea deveni una din marile atracții ale Banatului, cu natură splendidă și cel mai ozonat aer din România. Din păcate, la fel de mari sau poate mărunte interese locale, mai ales cele ce privesc terenurile, o împiedică să se dezvolte. Nu lipsesc însă nici de aici pensiuni cu servicii de calitate, însă cu personal fără școală în domeniu, cu toate pretinsele eforturi ale Asociației ANTREC pe zona de Vest.

Clisura Dunării poate fi și ea un rai turistic. Ridicate nu pe malul Dunării, ci puțin mai sus, pentru protecția habitatului și, totodată, pentru asigurarea unei priveliști de „belvedere”, pensiunile de aici pot oferi momente de turism și relaxare autentice. Părerea primarului Petru Furdui – unul dintre cei mai activi edili-șefi pe proiecte europene și naționale din județ – este că astfel accesul la apele Dunării, pentru plimbări, baie, pescuit sau alte activități recreative, nu poate fi împiedicat.

Proprietarii, însă, de asemenea pensiuni și facilități turistice trebuie să înțeleagă, susțin specialiști din domeniu, că fără organizare, fără apartenența la organizații de profil și fără publicitate, fără instruirea și calificarea personalului, afacerile lor nu vor aduce niciodată profit suficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă...

Un nou pod peste Bega și o pasarelă pentru pietoni în zona centrală a Timișoarei

Timişoara va avea un nou pod peste Bega, dar şi o inedită pasarelă pietonală. Lucrările vor putea demara în 2025, iar termenul de realizare...

Citește și :