Cel mai mare abandon între universităţile româneşti e în Banat. Vezi care e instituţia în care trei sferturi dintre studenţi nu ajung să-şi dea licenţa!

3120

Potrivit ultimei analize realizate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), mai mult de un sfert dintre studenții admiși la programele de studiu de licență și de master nu își finalizează studiile.

Pentru studiile de licență cu o durată de patru ani, media abandonului a fost de 38,81%, conform studiului care urmează să fie prezentat public, cu un punct procentual sub media națională din studiul realizat anterior.

Media calculată de ANOSR pentru programele de studii cu o durată de 3 sau 4 ani (programe majoritare în sistemul superior), pe baza răspunsurilor oferite de 28 de universități, arată că 35,68% dintre studenți renunță la facultate.
Programe de studii de licență cu o durată de 4 ani există în 23 dintre cele 28 de universități care au răspuns la formularul ANOSR.

Niciuna dintre cele 23 de universități nu a înregistrat un abandon sub 10%, iar în 10 dintre aceste instituții aproape unul din doi studenți a abandonat studiile.
De asemenea, 3 universități au avut un abandon de peste 50% – Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB – 60,71%), Universitatea din Craiova (63,4%) și Universitatea Eftimie Murgu din Reșița (73,57%).

În ceea ce priveşte celelalte universităţi din Banat participante la studiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Vicor Babeş” din Timişoara a înregistrat un abandon de 27,61%, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara – 33,01%, Universitatea de Vest – 46,37%, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – 36,29%.

Una dintre principalele cauze ale renunțării la facultate se află în ciclul anterior, la liceu, unde adolescenții nu au acces la consiliere de specialitate pentru a descoperi la ce sunt buni, ce le-ar plăcea să facă în viață, sau ce carieră nu li s-ar potrivi, explică Vlad Cherecheș, președinte ANOSR.

Acesta a asistat la momente cu tineri absolvenți de liceu veniți la înscriere la Universitatea de Vest din Timișoara și a căror primă întrebare era: Unde au mai rămas locuri libere.

Pe parcurs, descoperă că nu le place și renunță sau se chinuie trei ani de zile, pentru ca după absolvire să lucreze în cu totul și cu totul alt domeniu decât cel în care s-au pregătit, explică președintele ANOSR.

Aproximativ jumătate din abandonuri sunt determinate de problema materială, de imposibilitatea unor studenți de a-și acoperi cheltuielile de cazare și masă. În momentul de față, valoarea medie a bursei sociale este de 241 de lei, sumă ce acoperă cazarea, nu și masa ori alte cheltuieli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.