15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Ce șanse are Proclamația 2017+ să fie băgată în seamă de politicieni? Vezi ce spune unul dintre inițiatori-VIDEO

Proclamația 2017 a luat naștere în Timișoara, în urmă cu aproximativ 2 săptămâni. Documentul întocmit de societatea civică se inspiră din Proclamația de la Timișoara, elaborată de regretatul George șerban, în martie 1990. Deși niciunul din punctele acesteia, în special punctul 8, nu a intrat în vigoare vreodată ca lege, dorită de către eroii Revoluției, timișorenii speră să schimbe ceva, în acestre zile de proteste. Laurențiu Ștefănescu, unul dintre membrii ong-urilor care stau la baza elaborării Proclamației 2017+ vine cu mai multe detalii despre situiația actuală a manifestațiilor.

”De fiecare dată când se întâmplă ceva, trebuie să existe un țap ispășitor. Pe Soros nu l-a văzut nimeni la față până acum. El a fost adus totuși în prim-plan ca și marotă de către aceleași personaje. Personaje care vin din aceeași zonă de putere. Aici mă refer la vechea nomenclatură comunistă, care prin moștenitorii săi, astăzi dețin frâiele puterii în România. În cazul speculațiilor, care prevăd modfiarea legii în privința finanțării ONG-urilor, consider că atâta timp cât este vorba de măsuri care transparentizează modul de finanțare, nu am nimic împotrivă. Este normal să se întâmple așa. Fondurile trebuie să fie cât de transparente posibil. Dacă încearcă să facă ceea ce a făcut Putin sub această acoperire, înseamnă că este din nou o încercare de subminare a societății civile” spune Laurențiu Ștefănescu.

LAURENȚIU ȘTEFĂNESCU.Still006

”Ce șanse are Proclamația 2017 să intre în vigoare, în comparație cu cea din martie 1990? Proclamația la Timișoara a fost un document programatic, care a lansat un deziderat al unei generații. Mare parte din punctele scrise în acea declarație au fost îndeplinite , mai puțin punctul 8. Punctul 8 solicita exact lucrul cu care noi avem o problemă acuma. Scoaterea din viața politică a comuniștilor. Prin noua declarație și prin același punct 8, noi solicităm ca în funcțiile publice să nu mai existe persoane care au un trecut judiciar. Există mai multe modalități de a pune în practică legalizarea Proclamației. Una din ele este cea de a aduna semnături. Am început un proces împreună cu un grup de ONG-uri care se nocupă de acest lucru. În Timișoara organizatorii principali sunt membrii ong-ului Timișoara Civică. O altă posibilitate a implementării acesteia este referendumul organizat de Klaus Iohannis, care să includă un punct, în care să fie solicitată opinia poporului român cu privire la acest fapt. Prin legislația ulterioară să nu mai existe posibilitatea ca pe demnități publice să existe condamnaâi penali”, adaugă Laurențiu Ștefănescu.

Trebuie să precizăm că pentru implemenatrea Proclamației este nevoie de 250.000 de semnături, pe care membrii ong-urilor fac tot posibilul să le strângă. Demersurile pentru semnături au început cu aproximativ o săptănână în urmă și până acum s-au strâns peste 13.000 de semnături.

În cazul în care conducerea Guvernului va demisiona, în urma manifestațiilor care au loc de 2 săptămâni, atunci se va numi un nou guvern PSD. ”Noi am solicitat demisia guvernului în circumstanțele în care acești oameni se fac vinovați de minciună și înșelătorie. Coaliția care a câștigat alegerile are posibilitatea să numească un alt guvern. Nu cred că un alt guvern PSD va fi o soluție, doar că astea sunt regulile democrației. Sunt unul dintre cei care nu cred că PSD-ul este capabil să guverneze fără să fure. Chiar dacă au trecut două săptămâni iar cei cărora le cerem demisia nu au făcut niciun pas în privința aceasta, nici nu ne așteptam să facă. Trebuie să existe o presiune în permanență. Astfel încât la un moment dat să cedeze. Oamenii trebuie să înțeleagă că este nociv un astfel de guvern, o astfel de grupare, de personaje insalubre. Manifestațiile vor continua, la fel și presiunea, chiar dacă este frig. Vom ieși mai mult atunci când se va încălzi. Cred că în viitor vom vedea și alte forme de protest, altele decât demonstrațiile, deorece punctul de inflexiune a avut loc. Din acest moment cei care pierd în fiecare zi sunt ei. Este un sentiment pe care îl aștept de 25 de ani. Este deșteptarea unei națiuni”, declară Laurențiu Ștefănescu.

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :