Ce facem cu deşeurile? Compania care vrea o schimbare pe această piață Video

662

În județul Timiș a fost o perioadă în care se părea că situația deșerurilor casnice chiar și cele reciclabile va scăpa de sub control. Dar, prin noul deponeu ecologic de la Ghizela și prin pornirea sistemului de colectare centralizată a deșeurilor de pe toată suprafața județului, încep să se reglementeze lucrurile.

Azi, a avut loc într-un cadrul festiv în sala de consiliu a orașului Făget momentul de semnare a contratului de gestionare a deșeurilor pentru zona 4 a județului. Este vorba de zona adiacentă orașului Făget, plus cele șase comune din jur însumând un număr de 12 localități din zona de est a județului.

Firma BRAI CATA s-a încumetat să se prezinte la această licitație ce a fost amânată de două ori până acum. Iar alți operatori ai gestionării deșeurilor s-au retras considerând că această zona ar fi nerentabilă.

De fapt, a avut loc semnarea dintre Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş prin președintele ei Traian Stancu (vicepreședinte CJT) și Romeo Ursu directorul ADID și partenerii lor pe următorii zece ani firma bucureșteană Braicat, ce deja operează în alte două zone din județ, dar și în Hunedoara și Caraș-Severin.

33036426_557038728012546_7767073009034067968_nDin partea BRAI CATA a fost de față însuși Teodor Florescu, managerul firmei și Ludovic Vass din conducerea tehnică. De față au fost și primarii comunelor implicate din zonă, dar și viceprimarul Făgetului Vasile Sita. Dânsul a și anunțat că va pune la dispoziție un birou pentru activitatea BRAI CATA. Chiar dacă legea nu-i permite să ofere gratuitate, va fi un preț simbolic de închiriere ca între parteneri.

În acest caz, ADID va fi un intermediar al rezolvării problemelor ce pot apărea în procesul de selecție, și transport al deșeurilor de la populație și agenții economici din zonă și până la stațiile de sortare, iar mai apoi de depunere la Ghizela.

Tarifele vor fi cu ceva mai mici decât ai operatorilor ce au muncit aici în zonă, până acum.
Dacă totul merge bine, încă din aceste zile vor începe demersurile pentru demararea muncii pe teren pentru semnarea contractelor cu fiecare gospodărie particulară în parte.

Se vor oferi din partea operatorului saci galbeni sau europubelele necesare pentru selectarea deșeurilor reciclabile (tot ce înseamnă carton, plastic, metal, hârtie). Acestea se vor ridica la două săptămâni, iar gunoiul menajer se va ridica după un program stabilit ulterior săptămânal. Cetățeanul nu va plăti nimic în plus pentru pubele sau saci, acestea fiind responsabilitatea operatorilor.

De la începutul toamnei, faza de semnare a contractelor individuale fiind depășită, va începe ridicarea deșeurilor efectiv.

Sigur că sunt și vor mai fi destule probleme, dar acestea trebuie depistate și semnalate de fiecare primărie în parte după caz. Mai este problema așa numită a deșeurilor clandestine ce sunt aruncate de mașini venite din alte locuri și aruncate pe diverse terenuri ale proprietarilor din zonă. Mai este, de asemenea, o problemă la Fârdea, unde sunt zeci sau poate chiar sute de cabane în jurul lacului Surduc ce nu sunt locuite decât periodic în perioada de vară. La toate aceste chestiuni trebuie găsuite soluții concrete pe teren.

Dacă pentru agenții econonomici din zonă condițiile sunt clare, ei trebuind să plătească după greutatea de deșeuri predate, la cetățeni este mai complicat. Ca date de referință au fost luate cele din ultimul recesământ. Dar acestea sunt de mult depășite. Unele localități au pierdut populație prin plecare, altele au sporit numărul locuitorilor. Dar, pentru un tarif lunar mai mic de patru lei de persoană, toți trebuie să fie conștienți că vor beneficia de un serviciu ce ne apropie și pe noi de obiceiurile din țările cu standarde mai ridicate de viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.