BNR arată prăpastia uriaşă dintre bogaţii României şi restul populaţiei. 2% dintre români deţin 51% din depozitele bancare

723

BNR, prin vocea prim-viceguvernatorului Florin Georgescu a făcut publice, pentru prima dată, diferenţele uriaşe dintre bogaţii României şi restul populaţiei, prin prisma depozitelor pe care le au la bănci.

Analiza făcută de Florin Georgescu are drept concluzie faptul că „distribuţia economisirii în România demonstrează gradul ridicat de polarizare socială”.

Concret, studiul prezentat relevă faptul că la 31 decembrie 2015, persoanele fizice rezidente deţineau în bănci 14,4 milioane de conturi. Suma depozitelor din aceste conturi era de 130,4 miliarde de lei. Ar rezulta o medie de 9.100 de lei per depozit, ceea ce nu ar fi rău, numai că…

Primii 66% dintre deponenţi (aproape 10 milioane de conturi), în ordinea crescătoare a depozitelor, deţin numai 1% din totalul depozitelor, având conturi de până la 1.000 de lei per deponent.

Doar 4% din persoane au în conturi sume de peste 50.000 de lei; suma depozitelor acestora reprezintă însă 67% din totalul sumelor depuse la bănci.

2% din persoanele au conturi de peste 100.000 de lei şi deţin 51% din totalul economisirilor.

Persoanele cu depozite de peste 500.000 de lei, reprezintă 0,1% din total, dar deţin 13,6% din totalul economiilor.

În sfârşit, 94 de persoane (cele mai bogate) au în conturi sume de peste 10 milioane de lei şi deţin 2% din totalul economisirilor, adică au de două ori mai mulţi bani în conturi decât primii 10 milioane de deponenţi la un loc.

Chiar şi în această formă, studiul ne arată prăpastia uriaşă dintre cei mai bogaţi români şi restul populaţiei. Aceasta este însă cu siguranţă mult mai mare fiindcă persoanele cu depozite mari au mai multe conturi la bănci diferite, pe principiul împărţirii ouălor în mai multe coşuri, în timp ce persoanele cu conturile cele mai mici au, de obicei, un singur cont.

De asemenea, studiul nu ia în considerare sumele depuse la bănci din străinătate şi nici investiţiile făcute în alte tipuri de valori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.