Au mai făcut un pas spre nobila meserie de MEDIC! Viitorii rezidenți din Centrul Universitar Timișoara au intrat în examen fără ceasul de mână

1442

Absolvenții de Medicină s-au pregătit intens pentru examenul de rezidențiat, care a avut loc astăzi, 20 noiembrie. Cei 733 de candidați de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara au susținut examenul în cadrul centrului universitar. În urma rezulatatelor, vitorii medici rezidenți își vor desfășura activitatea medicală în domeniul dorit.

Dintre cele 733 de posturi vacante, 440 de locuri au fost la medicină, unde s-au înscris 560 de candidați. La Medicină Dentară au fost disponibile doar 35 de locuri, dar concurența a fost mult mai mare. Pentru ocuparea acestor locuri, au susținut examenul 124 de candidați. În ceea ce privește Farmacia, au fost 9 locuri disponibile, pentru care s-au luptat 49 de candidați. De la an la an, candidații aleg o specializare care durează tot mai puțin, pentru a scăpa de statutul de rezident cât mai repede.

„În fiecare an, obțiunile absolvențiilor se schimbă, dar în general sunt căutate specializările care nu durează foarte mult. Tinerii absolvenți nu vor să rămână foarte mulți ani pe postul de medic rezident, ci își doresc să evolueze cât mai repede”, transmitea Andrei Motoc, prof.univ.dr al UMF, înaintea susținerii examenului.

Examenul s-a desfășurat în condiții optime. Nu au fost incidente de fraudă, candidați eliminați sau alte acte de indisciplină în săli. Totodată, nici unul nu a prezentat simptome de leșin sau stări negative. Testul a durat nici mai mult nici mai puțin de 4 ore. Timp în care viitoirii medici au rezolvat 200 de întrebări.

„Toate secvențele au fost respectate conform metodologiei recomandate de Ministerul Sănătății. Debutul probei, introducerea sacilor sigilați, a materialelor necesare pentru concursul de rezidențiat. În acest an prevederile concursului au fost foarte specifice. Candidații nu au avut voie să poarte nici măcar ceasul de la mână. Astfel au fost nevoiți să predea ceasurile, până la terminarea examenului. Nu au avut nici un mijloc posibil, de a frauda testul grilă”, declară prof.univ.dr. Andrei Motoc, de la UMF.

Candidații au fost repartizați în săli în funcție de mărimea sălii. În unele clase au intrat 30 de participanții, iar în altele 70. Fiecare sală a avut un număr optim de supraveghetori. Testul grilă a fost conceput în așa fel încât participanții să rezolve 50 de întrebări într-o oră.

Examenul de rezidențiat a venit anul acesta cu mici schimbări, din partea Ministerului Sănătății, în ceea ce privește durata specializării alese de candidați. Mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății au solicitat armonizarea curiculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire. În opinia specialiștilor, majorarea este susținută de faptul că și în celelalte țări ale UE există o tendință generală în acest sens, tendință agreată și de Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști. Câteva dintre specialitățile la care crește durata rezidențiatului sunt: chirurgie toracică (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie şi gerontologie (de la 4 ani la 5 ani).

Corectarea grilelor s-a făcut pe loc, după epuizarea celor 4 ore de examen şi a unei pauze de 15 minute, în prezenţa candidaţilor.

Eventualele contestaţii privind răspunsurile corecte pot fi depuse de .candidaţi până la ora 16,00, în 21 noiembrie 2016. Contestaţiile se depun la sediul comisiei locale de concurs anunţat pe site-ul universităţii de medicină şi farmacie unde a fost susţinut concursul. Comisia centrală de rezidenţiat analizează şi comunică răspunsurile corecte rămase definitive, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.