13 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Artă la cel mai înalt nivel, într-o comună de la marginea Timișoarei FOTO-VIDEO

Nu trebuie să cauți întotdeauna nestematele culturale în marile orașe. Bunăoară, la marginea Timișoarei, în comuna Giroc, Corala Giroceana a aniversat, în preajma sărbătorilor de iarnă, nu mai puțin de șapte ani de activitate de la înfiinţarea ei şi până în prezent.

Formaţie corală cu un bogat palmares, Giroceana a dus numele comunei Giroc pe scenele celor mai prestigioase festivaluri de profil, din țară și din străinătate, dar şi-a făcut un renume şi pe plan local la tradiţionalul festival judeţean “Lada cu zestre”, unde a contribuit, în ani, la obţinerea celor mai bune premii de către artiştii din Giroc şi Chişoda.

De la înfiinţarea coralei, de la primele apariţii pe scenă până în prezent s-au scurs șapte ani, o perioadă bogată în activitate, cu amintiri frumoase. După cum spunea Nicolae Iorga că „a fi tânăr cuprinde o datorie şi nu o scuză”, tânăr fiind, am considerat că îmi revine datoria morală de a fixa în scris, acum câțiva ani, această perioadă de activitate corală şi de a face cunoscută munca noastră, a coriştilor din Giroceana” spune Mircea Sturza, dirijorul corului.

Corala Giroceana 3
Cu mulţi ani în urmă, teologul Mircea Sturza a fost chemat în biserica noastră să împărtăşească din experienţa dobândită în tainele cântărilor liturgice şi să îndrume un cor cu mare rezonanţă istorică, atât de drag credincioşilor noştri. Preocupat de studiu, Mircea Sturza termină cursurile Facultăţii de Teologie, obţinând şi un masterat, ceea ce am putea spune că ar fi suficient pentru un tânăr de vârsta lui”, își amintește Ionel Iosif Toma, primarul comunei Giroc.

Dominat de linişte sufletească, de iubire şi pace, ştie să se bucure de roadele muncii sale, alături de cei cu care a înfiinţat „Corala Giroceana”. Alături de membrii coralei din Giroc se bucură şi ascultătorii, de ceea ce li se oferă prin vie cântare, în diferite ocazii. Glasul inconfundabil al acestui grup coral duce mai departe tradiţia corală giroceană, făcând fală înaintaşilor acestui gen de muzică, adaugă primarul Girocului.

Corala Giroceana 2
Mircea Sturza spune că această Corală a devenit în scurt timp o mare familie în care se împărtăşesc bucurii şi necazuri, pentru că fiecare are şi momente bune şi momente triste, la care participă împreună. Vorbind despre începuturile coralei şi despre greutăţile inerente întâmpinate de-a lungul vremii dirijorul coralei, Mircea Sturza declară: “Corala Giroceana a luat fiinţă şi funcţionează în cadrul Consiliului Local Giroc, care în frunte cu primarul Iosif Ionel Toma, mentorul şi iniţiatorul formaţiei, ne-a susţinut, ne-a încurajat şi ne-a creat condiţii pentru o bună desfăşurare a actelor artistice. Mulţumirile au fost pe măsură de fiecare dată când pe diferitele scene de concerte Corala Giroceana a adus cinste Comunei Giroc, demonstrând şi expunând bogăţia lăzii de zestre pe care Girocul o deţine. De la înfiinţarea coralei, de la primele apariţii pe scenă şi până în prezent s-au scurs șapte ani, o perioadă bogată în activitate, cu amintiri frumoase care merită să fie păstrate şi prezentate tuturor celor interesaţi de muzică, de cor, de cultură”.

Corala Giroceana 1
Mircea Sturza a izbutit chiar să adune într-un volum truda anilor în care, alături de coriştii lui a realizat acte artistice notabile: “Toate acestea sunt aduse ca o preţuire şi cinstire acestor oameni minunaţi devotaţi corului, care şi-au dăruit o bună parte din timpul lor acestei activităţi, dar mai ales şi-au dăruit o parte din sufletul lor. Mulţumesc tuturor care într-un fel sau altul sunt alături de mine şi mă susţin în munca pe care o desfăşor”.

Aşa cum precizează primarul Iosif Ionel Toma în prefaţa respectivului volum: «Cartea este recomandată pentru a fi citită şi spre a fi păstrată în biblioteca inimii, pentru că aceasta a fost binecuvântată în multe lăcaşuri sfinte prin însuşi dirijorul şi membrii care compun Corala Giroceana. Cred că Bunul Dumnezeu, cu harul său şi iubirea de oameni, a rânduit să trăim aceste clipe care nu trebuie decât să ne lumineze sufletul şi inima, să avem bucurie şi iubire pentru cei care se ostenesc întru Slava lui Dumnezeu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Instruirea continuă a asistenții personali de la Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a organizat miercuri, 24 aprilie, o sesiune de instruire profesională a asistenților personali ai persoanelor cu handicap,...

Citește și :