9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Apele din Banat nu pun probleme deosebite, dar supravegherea râurilor se face cu mare atenție

În condiţiile în care, conform prognozei, în Banat, în următoarele zile vremea va fi geroasă, cu valori termice situate frecvent sub -15 grade Celsius, Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) informează că pe râurile din bazinele hidrografice administrate se înregistrează formaţiuni de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) şi care nu afectează deocamdată curgerea normală a apei, fiind fenomene obişnuite pentru această perioadă.

Mai precis, pe tronsoane de pe râul Bega Veche, de pe râul Timiş şi afluenţi, de pe râul Moraviţa, şi râul Bârzava superioară şi amonte de lacuri, dar şi pe unii afluenţi ai Caraşului există poduri de gheaţă cu ochiuri sau formaţiuni de gheaţă plutitoare, stratul de gheaţă situându-se între 5-15 cm grosime. Specialiştii ABA Banat atrag atenţia riveranilor să nu se aventureze să treacă cursurile de apă pe aceste sectoare periculoase. Deoarece temperaturile foarte scăzute se vor menţine şi în zilele următoare, suprafeţele îngheţate de pe cursurile de apă se pot extinde.

Gheaţa existentă pe râurile Timiş şi Bega nu prezintă riscuri. Monitorizarea bazinelor râurilor se face pentru identificarea măsurilor necesare prevenirii unor situaţii de urgenţă, ce ar putea fi provocate de acumulările de gheaţă şi de creşterea debitelor. Conform ultimelor date din cadrul dispeceratului, debitele de apă sunt în general staţionare şi în scădere uşoară, fapt care nu pune nici o problemă în deservirea cu apă brută a localităţilor din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, dar supravegherea râurilor este sporită.

„Prin personalul tehnic din cadrul SGA-urilor Timiş şi Caraş-Severin, se are în vedere urmărirea fenomenelor care apar în această perioadă. Se evită executarea manevrelor la nodurile hidrotehnice şi se are în vedere menţinerea constantă a nivelurilor pe cursul de apă. Modificările de nivel care duc la spargerea gheţii pot afecta lucrările existente. Astfel, rosturile protecţiei cu dale de beton pe cursul Bega intravilan pot suferi distrugeri la acţiunea presiunii gheţii. De asemenea, la nodurile hidrotehnice din aval, la ecluzele din beton se urmăreşte existenţa unui nivel constant pentru evitarea deteriorării betoanelor,” a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În această perioadă se urmăresc fluctuaţiile de nivel de la staţiile hidromentrice. O creştere de nivel semnificativă poate semnala un blocaj de gheaţă în aval, în zonele înguste sau în zona coturilor. În acest caz, personalul tehnic de la sistemele hidrotehnice are în atribuţii localizarea acestor eventuale blocaje de gheaţă şi transmiterea informaţiei la nivelul superior, în vederea identificării măsurilor necesare prevenirii unor situaţii de urgenţă.

În prezent nu sunt atenţionări speciale legate de eventuale creşteri de debite şi acumulări de gheaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Lucrări Aquatim

Vineri, 26 aprilie, între orele 10-12 vor avea loc lucrări la Stația de Tratare a Apei din Hitiaș. Pe durata intervenției se va întrerupe...

Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica că pune la cale sabotarea ședinței de guvern, programată joi, la Timișoara  | VIDEO

Joi, într-una din sălile Prefecturii Timiș, va avea loc o premieră a administrației naționale. Ședința obișnuită de Guvern va avea loc pentru prima dată în...

Citește și :