15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Anul 2017 aduce prospectări de gaze naturale în Timiş. Localnicii se tem de explorarea gazelor de şist. Ce poziţie are compania petrolieră

Prospectările petroliere, unul dintre cele mai controversate subiecte în ultimii ani, continuă şi în 2017 în vestul ţării. Aşa cum a început încă din 2013, NIS Petrol construieşte sonde şi anunţă că va începe în curând extracţiile. În timp ce compania petrolieră promite investiţii în zonă şi sprijinirea economiei, preţul petrolului fiind în continuă creştere, localnicii din nordul judeţelului Timiş se tem că metodele folosite de societate le vor afecta culturile şi apele subterane, ei rămânând cu un teren poluat şi apa nepotabilă.

Zonele vizate de prospectări şi exloataţii sun perimetrul EX7 – Periam şi EX8 – Biled. Rezervele cele mai mari s-ar găsi în regiunea localităţilor Beba Veche, Cherestur şi Dudeştii Vechi. Perimetrele de exploatare au fost acordate de Guvernul Ponta fără a se publica foarte multe dintre detaliile contractelor petroliere.

NIS Petrol vine cu explicaţii

În 2016, NIS Petrol a început amplasarea primei sonde lângă localitatea Dudeştii Vechi. Nu a durat mult până când localnicii au ieşit pe stradă să protesteze, aşa cum au făcut de fiecare dată când au simţit că sunt minţiţi. Oamenii susţin că NIS Petrol ascunde faptul că va scoate din subteran gaze de şist prin metoda fracturării hidraulice. Metoda presupune injectarea, sub presiune, a unui amestec de cianuri în subteran. Acestea au capacitatea de a sparge pungile cu gaze de şist. Însă mediul înconjurător, în special solul, este afectat pentru totdeauna.

De fiecare dată, compania NIS Petrol a susţinut că după prospectări nu are de gând să extragă decât produse convenţionale, cum sunt ţiţeiul sau gazul metan.

„Compania NIS Petrol, subsidiara locală a NIS, una dintre cele mai mari companii petroliere integrate pe verticală din sud-estul Europei, anunță reluarea operațiunilor de prospectare în perimetrul EX-7 Periam din județul Timiș.

Achiziția de date seismice 3D a fost demarată la finalul anului 2014, în cele două perimetre din județ, EX-7 Periam și EX-8 Biled, iar în luna martie a anului trecut datele seismice au fost colectate pe o suprafață de 306 kilometrii pătrați, din care 117 km2 în EX-7 Periam și 189 km2 în perimetrul EX-8 Biled.

În vederea finalizării obligațiilor cu privire la achiziția de date seismice și pentru perimetrul EX-7 Periam, NIS Petrol, prin intermediul Naftagas Oilfield Service, va relua lucrările pe o suprafață de aproximativ 150 kilometrii pătrați, în vecinătatea localităților Beba Veche, Cherestur și Dudeștii Vechi, zonă în care compania a semnat acorduri cu fermierii.

Suprafața ce va fi prospectată anul acesta, la care se adaugă cea pe care s-a efectuat deja achiziția de date anul trecut (n.r. 2015), va acoperi 78% din totalul programul asumat de către NIS Petrol. Finalizarea operațiunilor pe aria rămasă depinde de modul în care vor fi soluționate amiabil sau pe cale legală exercitarea drepturilor NIS Petrol consfințite de legea petrolului.

Programul minim obligatoriu prevăzut în acordurile petroliere include două etape majore ale operațiunilor. Prima etapă presupune achiziția de date seismice pe o suprafață de 580 de kilometri pătrați și forajul a trei sonde de explorare în fiecare perimetru cu scopul identificării rezervoarelor de petrol și gaze naturale.

Datele seismice culese deja în această etapă au fost transmise spre interpretare și analiză și sunt suficiente pentru a furniza propunerile pentru foraje de explorare în perioada următoare.

Suntem deschiși spre dialog cu comunitățile locale și cu activiști de mediu din zonă, pentru a le oferi cele mai corecte informații despre operațiunile companiei noastre.

În contextul actual al scăderii drastice a prețului petrolului, NIS Petrol își reafirmă intenția de investi pe termen lung în România. Aceste planuri vizează continuarea etapelor în derulare și a celor ulterioare ale operațiunilor de prospectare și identificare a zăcămintelor petroliere și de gaze naturale în perimetrele în care compania este parte a acordurilor petroliere semnate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale”, transmitea, anul trecut, NIS Petrol.

Oamenii nu sunt convinşi nci acum. Protestul lor a ajuns şi pe Facebook: „Toleranța și somnul nostru înseamnă OTRAVIREA generațiilor de mâine! Un viitor otrăvit pentru generațiile care vin în urma noastră! Netransparenţa autorităţilor şi a firmei private (ruşii de la „Nis Petrol”) ne dau indicii clare că această sondă de forare la mare adâncime foloseşte metoda criminală numită: Fracturare Hidraulică de Mare Volum („gaze de şist”)”, spun, pe reţeaua de socializare organizatorii protestului.

Urmează ca anul acesta, în nordul judeţului Timiş, să fie amplasate alte două sonde. Pentru a ajunge la acestea, compania petrolieră construieşte şi drumuri. Mai mult, reprezentanţii NIS Petrol spun că toate operaţiunile pe care ei le întreprind în vestul ţării sunt stipulate în contractul cu Guvernul României şi sunt monitorizate în permanenţă. Din nou, societatea le dă asigurări oamenilor că nu caută gaze de şist.

„Facem precizarea că aceste acțiuni nu sunt opționale, ci ele sunt impuse de acordurile petroliere semnate cu ANRM, nerealizarea lor de către compania noastră, la fel ca și întârzierea lor, atrâgând după sine penalizări financiare semnificative.

NIS Petrol este o companie de bună credință, iar demersurile realizate pentru obținerea certificatului de urbanism și a altor autorizații necesare au respectat toate reglementările legale. În plus, certificatul de urbanism eliberat de către Primărie nu reprezintă o autorizație în sine, ci o listă de avize şi acordurile legale, necesare în vederea autorizării, pe care compania va trebui să le obțină în vederea implementării proiectului de foraj, în conformitate cu legislația în vigoare din România.

Forajul va fi executat în baza unui proiect elaborat de către o companie românească certificată în domeniu și aprobat de către ANRM, oferind detalii cu privire la metoda de realizare a forajului. De asemenea, proiectul va trece printr-o procedură transparentă de autorizare, iar studiul de evaluare a impactului asupra mediului va fi făcut public.

NIS Petrol realizează lucrări de explorare prin metode tradiționale, iar tehnicile utilizate sunt în concordanță cu cele mai înalte standarde de mediu naționale și internaționale. Protecția mediului înconjurător este o prioritate majoră și face parte integrantă din strategia de eficientizare a operațiunilor companiei. Fracturarea hidraulică, precum și explorarea și exploatarea gazelor de șist nu fac obiectul activității noastre.

De-a lungul timpului, în județul Timiș au fost executate peste 1.100 de sonde de petrol și gaze naturale, acest număr neincluzând și sondele de foraj pentru apă termală, care folosesc aceeași metodă de foraj ca și cele anterior menționate. Prezența unui număr semnificativ de sonde de exploatare a petrolului și gazelor naturale, operate de alte companii petroliere pe aria unitaților administrativ teritoriale a comunelor Beba Veche, Dudeștii Vechi, precum și a altor comune din proximitate, face dovada unei tradiții a dezvoltării industriei petroliere în zonă, care nu exclude și nu periclitează coabitarea cu o agricultură performantă.

O serie de argumente științifice au fost prezentate deja de massmedia locală, cu privire la existența în această zonă a unei „tendințe naturale de a acumula arsen în apele subterane”, care vine să întărească ipoteza conform căreia nici agricultura și nici operațiunile petroliere nu periclitează mediul înconjurător”, mai transmite NIS Petrol.

Deznodământul acestei lupte, între percepţia şi credinţa localnicilor şi operaţiunile companiei petroliere nu va fi dat prea curând. Societatea îşi vede în continuare de investiţii şi de obiectivul de a extrage zăcăminte din pământul Banatului, iar localnicii din zonă, sprijiniţi de ecologişti, vor mărşălui de nenumărate ori pe străzile din Dudeştii Vechi pentru a cere oprirea lucrărilor.

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :