Ambrozia nu aduce numai alergii, ci și amenzi

903

Luna aceasta e dificilă, atât prin canicula de afară cât şi prin faptul că ambrozia dă în floare, iar comuna Dumbrăviţa este afectată an de an de apariţia plantei, periculoasă pentru sănătatea umană.

Poliţia Locală din Dumbrăviţa avertizează populaţia să treacă de urgenţă la stârpirea acesteia. Numai anul acesta au fost date în jur de 700 de amenzi mai multor cetăţeni din Dumbrăviţa care nu şi-au curăţat grădina sau terenul de ambrozie. În functie de gravitatea situaţiei, s-au aplicat amenzi cuprinse intre 600-2500 lei.

Cei care doresc să sesizeze astfel de situații, pot apela la nr. de telefon 0256/296.001, sau la adresa de e-mail pollocdumb@gmail.com, cât şi pe site-ul: politialocaladumbravita.ro.

Ambrozia este o specie de buruiană originară din America de Nord. Agrează clima caldă, lumina și ploile de vară. Nu agreează copacii și vegetația deasă. Apare de la nivelul mării până la înălțimea de 400 m.

Este deseori confundată cu un soi de plantă ornamentală, motiv pentru care oamenii nu iau măsurile corespunzătoare împotriva acesteia.

Simptomele alergiei la ambrozie: mâncărimi la nivelul ochilor și al nasului, strănut frecvent, secreții nazale abundente, ochi roșii. Mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm, care se resimt prin: dificultăţi în respiraţie, tuse și respiraţie şuierătoare. Cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlneşte în special la pacienţii cu alergie la polenul de ambrozie.

Diagnostic și tratament

Pacienţii care au avut manifestări sezoniere (august – octombrie) în anii precedenţi, sunt sfătuiţi să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului (iulie). Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidenţă alergia şi tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică – singurul tratament posibil curativ. Este important de ştiut faptul că unii pacienţi cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, “senzaţie de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală. Persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).
Pentru evitarea simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi:
– să evite activităţile exterioare, în aer liber;
– să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
– să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;
– să facă duş la sosirea la domiciliu;
– să se spele frecvent pe faţă şi mâini;
– să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

Metode de combatere a Ambrosia artemisiifolia

– în perimetrul zonelor locuite se recomandă ca Ambrosia artemisiifolia să fie combătută în special prin metode mecanice. Astfel, cea mai eficientă este cosirea repetată, această lucrare fiind necesar să fie executată cel puţin lunar în perioada iulie – septembrie.
– o singură cosire nu este suficientă, deoarece aceasta va stimula ramificarea excesivă ducând în final la creşterea cantităţii de polen şi seminţe produsă de plante.
– atunci când plantele de floarea pustei sunt puţine, acestea pot fi smulse manual, însă nu trebuie rupte, deoarece la fel ca în cazul cosirii numai o singură dată, acestea se vor ramifica puternic.
– se recomandă erbicidarea ca alternativă la cosirile repetate atunci când suprafaţa infestată cu această buruiană invazivă este foarte mare, sau condiţiile nu permit executarea cosirilor. În acest caz erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetaţie şi se repetă ori de câte ori este nevoie.
– trebuie avut în vedere faptul că unele populaţii de Ambrosia artemisiifolia au dezvoltat o rezistenţă ridicată la erbicidare, iar în cazul acesta combaterea chimică este total ineficientă, alternativa viabilă fiind de asemenea cosirea repetată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.