Am scăpat de timbrul de mediu. Piaţa auto se deblochează

1674

De la data de 1 februarie 2017 au intrat în vigoare noile reglementări legale ce anulează taxele percepute pentru înmatricularea unui autovehicul. În prima zi de la eliminarea timbrului de mediu în cazul înmatriculărilor de autovehicule, la sediul Serviciului Public Comunitar Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor era forfotă ca aproape în orice zi normală de lucru. Într-adevăr s-au eliberat mai multe numere de ordine, dar nu într-un număr semnificativ majorat. Cu toate că nu se mai taxează nimic în plus, doar costul efectiv al talonului și al plăcuțelor de înmatriculare, lumea nu a dat buzna din prima zi.

După estimările comisarului Dinu Leiba, în luna ce urmează s-ar putea atinge un număr de circa 4000 de înmatriculari de vehicule. Asta înseamnă o mobilizare a personalului la maxim, atât ca infrastructură tehnică avută la dispoziție, cât și ca număr de funcționari implicați. Se va atinge capacitatea  maximă a serviciului. Probleme vor apărea doar dacă se va depăși cu mult acestă estimare. Date mai exacte nu se vor putea cunoaște decât după o lună de lucru în noile condiții.

S-a simplificat mult birocrația ce punea pe drumuri cetățeanul, care trebuia să facă drumuri de la sediul ANAF unde plătea și până la sediul Serviciului de Înmatriculări, unde depunea dosarul cu acte. Acum dacă toate hârtiile necesare sunt în regulă, nu se stă mai mult de cinci ori zece minute în fața funcționarului. Se plătesc pe loc doar cei 37 de lei pentru talon și 40 până la 85 de lei pentru plăcuțele cu numere. Se lucrează la un sistem ce va permite și celor cu probleme în acte să revină a doua zi și să-și păstreze numărul de ordine.

Dacă totul este în regulă, în 15 zile va veni acasă un plic cu talonul posesorului. De asta se îngrijește Poșta Română, după un protocol de colaborare cu Serviciul Comunitar.

În luna ianuarie 2017 au fost eliberate un numar de 2400 de taloane de înmatriculare. Va fi de interes de aflat numărul acestora pe luna februarie, în noile condiții.

O situație inedită a mai apărut la persoanele în vârstă de peste 70 de ani ce voiau să schimbe permisele de conducere pentru a beneficia de o valabilitate de încă zece ani. Dar în acest caz nu este încă nimic sigur, scurtarea valabilității acestora fiind doar un zvon alimentat de unele ziare centrale. În acest acest caz  încă nu s-au luat nici un fel de măsuri legale. Oricum, dacă apar modificări se vor anunța din timp.

Pentru informații suplimentare cetățenii sunt sfătuiți sa consulte site-ul Prefecturii Timiș sau al Serviciului de Înmatriculări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.