ALARMANT! „Căpșunarii” au lăsat aproape peste 3000 de copii „orfani“ într-un județ din Banat

716

Peste 3.000 de elevi, din care 1.500 de fete şi cam tot atâţia băieţi din Caraş-Severin, reprezetând aproximativ 6,5 la sută din populaţia şcolară, au cel puţin un părinte plecat în străinătate, la muncă. Cam 800 dintre aceşti elevi au ambii părinţi plecaţi, rămânând într-o situaţie destul de precară, în grija rudelor sau a prietenilor. Aspectul acesta a căpătat deja un caracter social, a devenit un fenomen, inclusiv pentru faptul că postura lor actuală le poate afecta situaţia şcolară, pe lângă existenţa de fiecare zi. Între trei și patru mii de  de părinţi cărăşeni muncesc „afară“, majoritatea în Italia (peste 1.000) şi Spania (aproape 1.000). Alte ţări care găzduiesc, la lucru, părinţi ai elevilor din Caraş-Severin sunt Germania, Austria, Croaţia, Portugalia dar există şi alţii care au ales destinaţii mult mai exotice, cum sunt Mexic, Kosovo, Cipru, Luxemburg, cărora li se adaugă Grecia, Franţa, Belgia, Serbia, SUA, Ungaria, Cehia, Irlanda, Anglia, Norvegia, Elveţia, Canada, Danemarca, Suedia, Olanda, Israel şi Australia.

Autoritățile școlare spun că cifrele acestea nu sunt chiar relevante, pentru că ele oglindesc doar situaţia celor care lucrează legal, dar fenomenul se pare că e mult mai amplu şi avem de-a face cu un alt fel de generaţie cu „cheia la gât“, o generaţie aflată într-o postură mai delicată. 1,04 la sută dintre aceşti elevi „fără părinţi“ nu sunt încredinţaţi oficial nici unei persoane adulte, îngrijindu-se singuri, pe baza unor bani trimişi regulat de părinţii din străinătate. Ceilalţi elevi aflaţi în această situaţie sunt lăsaţi la rude sau prieteni.

Acești copii nu sunt, din punct de vedere materiale, modești. Sau nu toți. Pentru că, în general, părinții plecați se îngrijesc de copii să aibă tot ce le trebuie. Mai puțin educație și căldură sufletească, desigur. Lucrurile nu sut roz, însă. De la un liceu din Caransebeș a fost exmatriculată o fată pentru că a abandonat şcoala şi a început să-şi facă veacul prin benzinării. Din Prigor, o familie şi-a luat toţi cei şapte copii în străinătate. Rezultatul? Un profesor a rămas fără catedră. Dar nu asta e problema, ci necesitatea ca aceşti copii să fie ajutaţi este pe primul loc, suțin autoritățile școlare.

Nu au existat, din fericire, evenimente extreme, cum s-a întâmplat în alte județe şi nici rezultatele şcolare ale acestor copii nu sunt, până acum, prea mult afectate, se susține. Însă, există probleme emoţionale la aceşti copii, care pot deveni grave, precum şi tendinţa accentuată spre abandon şcolar. Toate trebuie însă tratate cu profesionalism şi delicateţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.