Agricultorul bănățean care a dat lovitura cu cireșe ,,calitatea întâi!” Ce rețetă câștigătoare a ales

534

O livadă mixtă de două hectare, prevăzută cu sistem de irigare, este câștigul reinvestit al unei familii de la Sichevița, după aproape 13 ani de muncă în Spania.

Iosif Dragomir spune că în Spania a avut ocazia să vadă ce înseamnă performanța în agricultură. Și pentru că nu știa prea multe despre tehnologie a pornit de la cules. Dar a învățat și a câștigat în scurt timp încrederea patronului spaniol, povestește Iosif Dragomir.

“Acolo am învățat și, știți cum e, dacă nu ești serios, nu faci treabă. În primii doi – trei ani am început să lucrez ca orice muncitor. Spre norocul meu, patronul pe care l-am avut a fost un om foarte important, a fost un fel de secretar de stat în Spania. Avea peste 100 de hectare de pomi fructiferi. Spre exemplu, la tăiere eram doar eu, patronul și fiul lui. Lucram la tăieri cu tractorul, cu compresorul și cu foarfeci pneumatice. Cu tratamentele tot de la el am învățat. Am întrebat orice lucru, el mi-a spus, pentru că nu e suficient doar să știi așa, dacă nu vezi… Mi-a plăcut, îmi place și fac cu pasiune tot ceea ce fac”, spune Iosif Dragomir, pentru radiotimisoara.ro.

Printre picături, în ultimii opt ani, Iosif Dragomir a reușit să își înființeze acasă, la Sichevița, propria livadă, iar când aceasta a început să producă, a luat decizia să se întoarcă în România. Au trecut trei ani și, chiar dacă nu este simplu, Iosif Dragomir se străduiește să producă fructe de calitate pe care, mai apoi, să le și vândă la un preț bun.

“Văzând dincolo cum merg lucrurile, le place calitatea. Vorbim de cireșe. Eu dacă îi cer omului 10 lei pe kilogram, eu știu că omul acela mănâncă tot fructul. Dacă omul mi-a dat banul întreg și nu e rupt, eu îi dau calitate”, spune agricultorul.

Iosif Dragomir știe că fructele proaspete nu au viață lungă. Așa că pentru a le păstra valoarea, a acționat în două direcții: spre depozitare și spre procesare.

“Având cameră frigorifică, e un lucru bun în sensul că, spre exemplu dacă azi sau mâine sau peste o săptămână, apare o multitudine de cireșe le bag la cameră și atunci am un avantaj. Se menține acolo vreo 10 – 12 zile și câștigul ăla mic nu are sens să îl împarți cu altcineva. Un fruct dacă e un pic mai degradată, mai mic, un aspect mai puțin comercial, ne-am gândit să procesăm și să facem suc fără conservant, fără zahăr. Ca să obținem trei litri de suc, trebuie să băgăm șase kilograme de mere”, explică Iosif Dragomir.

Deși a avut destule momente de cumpănă, când a regretat întoarcerea în România, Iosif Dragomir și-a păstrat optimismul fiind convins că prin calitate va reuși să câștige piața. Lecția spaniolă l-a mai învățat că profitul obținut trebuie întors în afacere pentru a rămâne competitiv.

Reportajul audio pe radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.