„Afaceri bulgărești” cu iz penal! Președintele UBB: „Nu spun la toată lumea, la revedere!”

3893

Președintele Uniunii Bulgarilor din Banat ne-a trimis la plimbare atunci când am cerut date cu privire la angajații pe care Uniunea Bulgarilor îi are. Fiind ONG de utilitate publică, Uniunea primește finanțare de la Statul Român și are asigurat chiar și un loc de deputat în Parlamentul României.

„Cred că sunt vreo 15 persoane angajate, la sucursală și la filiale, majoritatea cred că fără acte!”

Declarația aparține unui etnic bulgar care a decis să rupă tăcerea și să spună cam care este situația din Uniunea Bulgarilor din Banat, un ONG despre care presa locală timișoreană a scris că primește bani frumoși de la Statul Român (800.000-1.000.000 de euro anual), dar nu dorește să și informeze contribuabilul român, cel de la care se adună și redirecționează acești bani și ce se face cu ei.

Tot presa locală a arătat că ITM a făcut un control la Uniunea Bulgarilor și a descoperit că sunt nereguli privind angajarea oamenilor, fapt pentru care președintele interimar, Ștefan Velciov (ziarist, cum se autointitulează) a demisionat. A urmat Nicolae Markov și el tot jurnalist autointitulat care efectiv ne-a trimis la plimbare.

Buba mare: lipsa contractelor de muncă

Mai mulți angajați ai Uniunii ne-au sesizat că au fost probleme cu contractele de muncă ale angajaților, estimați undeva la 15 persoane. Pentru protecția lor, nu vom da nici un fel de nume, aceasta fiind și promisiunea făcută de noi pentru a ni se spune situația de la UBBR: să le protejăm identitatea și interesele.

sediu-ubbr

În februarie 2017, ITM a fost sesizat cu privire la această situație, fapt ce s-a concretizat într-un control la UBBR, control încheiat cu o amendă (se pare că de 8.000 de lei) și cu obligația de a intra în legalitate. Inspectorii ITM au constatat că persoana care făcuse reclamația lucra la Uniune, lua lunar salariu, dar nu semna nici un stat de plată și nici nu avea contract de muncă înregistrat la ITM, deci nu apărea nici măcar în Revisal.

„Au fost obligați să facă contract de muncă, au dat vina pe răposatul Mircovici, au făcut un contract de muncă cu mine după ce m-au forțat să îmi dau demisia”, povestește unul dintre pățiți. Cum pe om îl forțaseră să demisioneze, nu mai știau nici când a fost angajat acesta și, mai grav, nu mai puteau obține semnătura acestuia pe contractul de muncă antedatat, depus la ITM. Tocmai de aceea, pe acel contract de muncă apărea că a fost încheiat la o dată la care omul era angajat, de fapt, în altă parte, cu acte în regulă!

Deturnare de fonduri?!

Ce este și mai grav este faptul nu numai că nu au existat aceste contracte de muncă și nu s-au semnat state de plată, banii fiind plătiți, practic, la negru, dar nu au fost plătite în toată această perioadă (unii etnici bulgari vorbesc de 5 ani, alții de 7) nici contribuțiile pentru angajat și angajator, așa cum era legal. Or, reținerea acestor sume și neplata lor e caz penal!

Faptul că Uniunea a dus un contract antedatat face să se presupună că se recunoaște perioada lucrată de acea persoană deci, implicit, și obligația plății contribuției pentru acel angajat pe toată perioada respectivă.

Oamenii dau vina pe actualul deputat, PETRONELA-MIHAELA CSOKANY, care nici măcar nu apare pe site-ul Camerei Deputaților, acolo fiind trecut tot răposatul Mircovici.

Csokany_Petronela-1

ITM complice la fapte penale?

Am încercat să obținem mai multe informații de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș despre acest control. Din păcate, inspectorul care ne-a răspuns la telefon ne-a confirmat controlul dar ne-a explicat că nu putem obține informații, căci „purtătorul de cuvânt este în concediu și pe partea de comunicare cu presa nu îi ține nimeni locul”. Întrebăm dacă e normal și ni se răspunde că „nimeni altcineva nu se pricepe”.

Sigur, situația încalcă clar prevederile Legii 544/2001, care prevede chiar că la solicitările telefonice ale jurnaliștilor trebuie să li se răpundă în maxim 24 de ore!

De fapt, asta a și încercat să evite ITM Timiș, să răspundă. Așa că, mai întâi, ni se cere să trimitem un e-mail, deși Legea 544/2001 nu ne obligă să facem asta, dar astfel câștigă ei timp, răspunsul nemaifiind obligatoriu în 24 de ore, ci în… 10 zile!

Ne conformăm și trimitem e-mail. Primim năuciți următorul răspuns: „Bună ziua, i-am comunicat Domnului Inspector Șef solicitarea dv. , este în curs de rezolvare . Pentru a o putea înregistra în sistemul nostru informatic, avem nevoie de cui/cif /cnp-ul  angajatorului la care lucrați,  precum și denumirea completă și adresa angajatorului . Mulțumesc”.

Răspunsul încalcă nu numai bunul simț, ci și Legea, fapt pentru care sesizăm public prin acest articol Instituția Prefectului județului Timiș să intervină și să oblige ITM Timiș să respecte Memorandum-ul impus de Guvernul României privind transparența instituțiilor, cât și repectarea Legii 544/2001, cu precădere a articolului 16 din această lege, pe care se pare că ITM Timiș îl ia la mișto.

Articolul 6 al Legii 544/2001 spune foarte clar: ” Art. 6.

(1) Orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice, în condițiile prezentei legi, informațiile de interes public.

(2) Autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informațiile de interes public solicitate în scris sau verbal.

(3) Solicitarea în scris a informațiilor de interes public cuprinde următoarele elemente:

  1. a) autoritatea sau instituția publică la care se adresează cererea;
  2. b) informația solicitată, astfel încât să permită autorității sau instituției publice identificarea informației de interes public;
  3. c) numele, prenumele și semnătura solicitantului, precum și adresa la care se solicită primirea răspunsului”.

Toate aceste date au fost oferite în solicitarea inițială, deci revenirea cu solicitarea CUI și adresei, probabil o amenințare voalată cu un control pe metoda Rise Project, nu este legală.

Jurnalist care disprețuiește transparența

Cum deputatul PETRONELA-MIHAELA CSOKANY nu a putut fi contactat, căci nu se obosește să răspundă la telefon, am sunat la sediul UBBR și am cerut să vorbim cu președintele, cel care se autointitula cum am arătat mai sus, mare jurnalist.

Ne-a confirmat de controlul din februarie, dar spune că nu a fost vina Uniunii ci a unei firme de resurse umane care ar fi primit și amendă pentru că nu a actualizat programul Revisal!

Asta în timp ce angajații spun altceva: că deputata a fost, cât trăia Mircovici, contabila Uniunii și că ea se ocupa de angajări, nicidecum vreo firmă de resurse umane.

Președintele, auzind ce vrem, dă în bâlbâială: „Nu erau… deci nu s-au raportat niște chestii… a fost vina firmei!” ne spune acesta. Întrebăm câți angajați are Uniunea, moment în care marele jurnalist uită orice regulă de deontologie și o dă în altă bâlbăială. Mai întâi ne trimite la site, un site găzduit pe o platformă de blogspot, care e declarat și la Camera Deputaților, dar care nu mai e funcțional demult și unul mai nouț, dar cu conținut majoritar în limba bulgară. Insistăm, așa că omul răbufnește: „îîîî… nu vă spun… veniți la sediu, ce e asta? De ce vă interesează?”. Îl lămurim: Uniunea Bulgarilor este un ONG declarat de utilitate publică, adică primește bani de la Statul Român și e dreptul oricărui cetățean să știe ce se face cu acei bani!

„Păi veniți aici să vorbim dacă vă interesează, nu spun la toată lumea. La revedere!”, ne transmite președintele autointitulat jurnalist și ne închide telefonul.

Cred că și aici Instituția Prefectului Timiș ar trebui să se sesizeze și să îi explice președintelui că tot Legea 544 îl obligă să dea explicații oricui, iar, potrivit art. 8 (5), jurnaliștii pot solicita astfel de informații și telefonic, fără a fi obligați să vină la sediu!

Cine se scuză se acuză

Și credem că ar mai trebui să se sesizeze și organele de urmărire penală pentru o posibilă deturnare a fondurilor datorate Statului, acele contribuții ce trebuiesc virate de angajat și angajator. Să se sesizeze atât cu privire la Uniunea Bulgarilor, a căror opacitate în ceea ce privește subiectul este suspectă, dar și cu privire la ITM Timiș care, dacă lucrurile stau așa cum ne-au declarat foștii angajați, citați mai sus, sunt complici și aveau ei obligația de a sesiza din start organele de urmărire penală…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.