11.2 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Avertizare de la Direcția de Sănătate Timiș. Țânțarii aduc virusul West Nile, aproape de vestul țării

Direcția de Sănătate Timiș atrage atenția asupra pericolului ce-l prezintă infestarea cu virusul West Nile, transmis prin mușcătura țânțarilor. În comunicatul de presă, oficialii DSP arată că există un context epidemiologic, privind confirmarea până acum a mai multor cazuri de infecție cu virus West Nile în țări ale Uniunii Europene, precum și  a 29 de cazuri în Serbia, la granița cu România, dar și  confirmarea în România, în intervalul 2.05. – 24.07.2018, a cinci cazuri de meningo – encefalită cu acest tip de virus.

“ În urma ploilor urmate de perioade de încălzire și inundații în unele zone din țară, trebuie să acordăm o atenție sporită infecției cu acest virus. Cea mai ușoară metodă de prevenire a infectării este evitarea înțepăturilor de țânțar. Când se desfașoară activități în mediul extern, se recomandă utilizarea unui repelent pentru insecte”,  se arată în comunicatul DSP.

Cum se manifestă

De regulă, pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).  Reprezentanții DSP susțin că până în momentul de față fost identificate trei tipuri de reacții.

Forma severă – Meningită/Encefalită:
Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală: febră puternică; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului; stupoare; dezorientare; comă; tremor și convulsii; slabiciune musculară; pierderea vederii; amorțeală și paralizie.
Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizată de o perioada lunga de convalescență și extenuare.
2. Manifestarea de simptome moderate – Sindrom febril:
Perioada de incubare este de 2 – 8 zile.
Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată: febră; durere de cap; stare de greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare și articulare; rareori limfadenopatie – inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui.
Simptomele se manifesta pe o perioada de 7-10 zile, deși slabiciunea poate persista până la câteva săptămâni, iar limfadenopatia până la 2 luni.
3. Lipsa simptomelor – Infecție asimptomatică:
Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul W.N. nu prezintă nici un simptom.
Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament.
În cazul simptomelor severe, se recomandă apelarea cât mai rapidă la serviciul de urgență; este necesară spitalizarea pacientului”

Sursă: lugojeanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

 O avarie majoră la rețeaua de apă afectează mai multe cartiere din Timișoara

Actualizare, ora 17,20: S-a izolat porțiunea afectată fără a perturba alimentarea cu apă din zonă! Reparația efectivă va avea loc mâine, deoarece există un cablu de...

Sute de vizitatori la Mec Days – Zilele Facultății de Mecanică din UPT

Sute de elevi au venit marți, 23 aprilie 2024, încă de la primele ore, la Facultatea de Mecanică, una dintre cele...

Citește și :