12.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

A murit actorul Marin Moraru. Maestrul s-a stins la Spitalul Elias din Capitală

Actorul Marin Moraru a murit duminică, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat din data de 10 august. Anunțul decesului a fost făcut, în direct, la Antena 3, de directorul medical al unității medicale.

”Avea o suferință grea și necruțătoare, cu un debut la începutul acestui an”, a declarat directorul medical Dana Safta, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

În luna ianuarie a acestui an, maestrul Marin Moraru declara într-un interviu acordat unei publicații, la împlinirea a 79 de ani, că nu își dorește nimic, ”nici măcar sănătate”.

”Dacă este, este, dacă nu, asta e! M-au felicitat colegii de breaslă, dar nu-mi serbez ziua cu nimeni”, a declarat atunci artistul.

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamita Dandanache din piesa „O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale, după aceea activând pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) și la Teatrul Național „I. L. Caragiale” (1971-1974), scrie cinemagia.ro.

A predat o perioadă în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), apoi întorcându-se la Teatrul Național „I. L. Caragiale.

Marin Moraru a fost un actor care a uluit lumea teatrului cu creațiile sale. Spectacole precum „D’ale carnavalului”, „Leonce și Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de rățoi”, „Umbră”, „Troilus și Cressida”, „Ocolul pământului”, „Trei gemeni venețieni”, ori, după Revoluție, „Tache, Ianke și Cadâr”, „Egoistul”, „Crimă pentru pământ” l-au avut și îl au în fruntea distribuției…

Actorul, care a făcut onoare școlii românești de teatru și film, a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezintă recunoașterea legitimă pe care lumea filmului de la noi o acordă contribuției importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din România.

 

Sursa: antena3.ro

Alte subiecte :

Citește și :