1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

A început Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin V. Drăgoi”, ediția a zecea!

Concursului internaţional de interpretare vocală „Sabin V. Drăgoi” merge mai departe. Prestigiosul eveniment a ajuns deja la a zecea ediție. O mână de iubitori ai artei cântului ridică în fiecare an ștacheta calității sub atenta supraveghere a directorului artistic Aura Twarowska. Însăși directoarea de azi este câştigătoare a marelui premiu „Sabin V. Drăgoi” la ediţia inaugurală, 1997.

Nici un efort nu este prea mare pentru a cinsti memoria importantului muzician bănățean.
Printre organizatori se numără Asociaţia Culturală ART PROTOCOL, Muzeul de Artă Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara şi Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara. Deschiderea are loc în sala de concerte a Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”.
S-au înscris tineri talentați cu vârsta cuprinsă între 23-35 de ani veniți din România, Serbia, Ucraina, Austria şi Germania. Vor concura cele mai variate tipuri de voci de la mezzosoprana, soprană la bas- bariton, contratenor sau tenor. La buna desfășurare a concursului contribuie și cei trei pianişti ai concursului Silviana Cirdu, Aida Marc şi Melitta Botezatu dar şi patru pianişti participanţi: Larisa Pentea, Iulia Toma, Andrei Ştefan Racu şi Alida Ruşeţ.

Primele trei etape se desfășoară de miercuri până vineri în fiecare zi de la ora 17. Gala laureaţilor va avea loc sâmbătă 18 noiembrie 2017 de la ora 18:00 în Sala Barocă a Muzeului de Artă, Piaţa Unirii din Timişoara.

Concursul bienal a fost iniţiat în anul 1997, de dascălul universitar Ana Stan, sub egida Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest şi a Primăriei Municipiului Timişoara. Începând cu anul 2011, concursul a fost preluat de către Lorena Vlad prin Asociaţia „Pro Philharmonia”. Din anul 2015, în urma retragerii dnei Ana Stan, există o schimbare de management al concursului, care a marcat debutul mezzosopranei Aura Twarowska în ipostază de director artistic. Aceasta, pe lângă îndrumarea şi susţinerea tinerilor artişti, prin acest concurs promovează creaţiile folclorice ale compozitorului bănăţean, prin introducerea în probele de concurs şi prelucrări şi culegeri de folclor, alături de lucrările clasice ale compozitorului (lied-uri şi arii de operă). În cadrul Galei ediţiei a IX-a, pe Aleea Muzicienilor, din faţa Filarmonicii Banatul, a fost inaugurată steaua dedicată compozitorului bănăţean Sabin Drăgoi.

Pe parcursul anilor, la concursul „Sabin V. Drăgoi” au participat multe nume devenite ulterior de recunoaștere internaţională. Participanți la concurs azi pot fi găsiți pe afişele celor mai importante teatre de operă şi săli de concerte din lume: Wiener Staatsoper, Wiener Musikverein, Metropolitan Opera New York, Teatro alla Scala Milano, Teatro dell` Opera di Roma, Gran Teatro del Liceu Barcelona, Opera de Monte-Carlo, Opera National de Paris, Theatre du Capitole Toulouse, Grand Theatre Geneve, Zürich Opera House, Royal Opera House London, Deutsche Oper Berlin, Komische Oper Berlin, La Monnaie Brussels, Staatsoper Hamburg, Palacio de Bellas Artes Mexico City, New Israeli Opera, Toronto City Opera, Teatro La Fenice Venezia și multe altele din tot cuprinsul mapamondului.
Începând cu anul 2017, Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin V. Drăgoi” a fost preluat de Asociaţia Culturală ART PROTOCOL sub conducerea artistică a dr. Aura Twarowska.

concurs sabin dragoi (3)

La acestă ediție juriul este asigurat de excepționala soprana Marina Krilovici de la Academia „Maria Callas” din Atena, Margarita Mamsirova, mezzosoprană la Teatrul Balşoi, Moscova, soprana Ana Stan-Slusar, preşedinte de onoare al juriului Concursului „Sabin Drăgoi”, mezzosoprana Aura Twarowska de la Wiener Staatoper și baritonul Florin Estefan, directorul general al Operei din Cluj-Napoca.

Nu sunt de lepădat nici premiile:
Marele premiu este de 2.000 euro; Premiul 1 = 1.500 euro;
Premiul 2 = 1.000 euro – oferit de Asociaţia Femeilor Antreprenor din România;
Premiul 3 = 500 euro oferit de Allianz Ţiriac Asigurări Timişoara
Premii Speciale:
-Premiul Operei Naționale Române Cluj Napoca, acordat de directorul general, dl Florin Estefan, constând într-un spectacol în stagiunea 2018-2019
-Premiul Prahova Classic Nights, acordat de mezzosoprana Margarita Mamsirova, constând într-o invitație de participare la unul dintre evenimentele de la Castelul Cantacuzino
-Premiul Lugoj Classic, acordat de mezzosoprana Aura Twarowska, constând într-o invitație de participare la unul dintre evenimentele Festivalului International Lugoj Clasic.

Alte subiecte :

„Amprente pe spațiul gol”: o călătorie emoționantă în inima medicinei

Autor consacrat și medic specialist în boli pulmonare la Universitatea de Medicină din Pamukkale, Turcia, Göksel Altınışık ne bucură cu un nou volum de...

Dezbatere la UVT: Oportunitatea dezvoltării Asistenței Sociale militare în România

Departamentul de Asistență Socială de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din UVT organizează o dezbatere, în premieră națională, sub titlul:...

Citește și :