500 de școli din România ar putea fi închise. Ce se întâmplă cu elevii

571

500 de şcoli ar putea fi comasate cu alte unităţi de învăţământ din lipsă de elevi, iar sute de oameni vor rămâne fără un loc de muncă. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care susţine că astfel se vor face economii. Discuţia despre rentabilizarea învăţămantului a reînceput după ce guvernul a emis în decembrie o ordonanţă prin care şcolile sunt obligate să strângă cureaua. La nivelul județului Hunedoara, Inspectoratul Școlar Județean susține că sunt doar 18 școli pentru care s-a propus întreruperea activității didactice, începând de anul viitor.

Conform actului normativ, managerii de şcoli trebuie să întocmească până la sfârşitul acestei luni planuri de reducere a cheltuielilor. Decizia de comasare-desfiinţare a unor şcoli aparţine însă consiliilor locale. În județul Hunedoara, 18 școli din mediul rural sunt în această situație. „La nivelul județului Hunedoara, au existat propuneri pentru întreruperea activității didactice pe perioada anului școlar 2018-2019 pentru cinci structuri ale unor unități de învățământ din mediul rural, propunerile venind din partea Consiliilor Locale, iar pentru alte 13 structuri, tot din mediul rural, propunerile au venit din partea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, cu consultarea conducerilor unităților de învățământ. Structurile vizate se află la o distanță mai mică de 10 km de școala de centru, iar efectivele de elevi pentru anul școlar 2018-2019, sunt mult mai mici decât cele prevăzute de Legea Educației”, se arată într-un comunicat al IȘJ Hunedoara.

Nu se știe ce se va întâmpla cu angajații

Deocamdată, nu a fost făcută publică soarta pe care o vor avea angajații școlilor propuse spre întreruperea activității. Potrivit IȘJ Hunedoara, motivele care au dus la această decizie țin de eficientizarea procesului educativ, și nu nepărat de reducerea cheltuielilor. Deși, în actul normativ este scris, negru pe alb, că se urmărește cu această „mutare” o reducere a cheltuielilor. „Motivele care au stat la baza acestor propuneri sunt reprezentate în principal de scăderea efectivelor de elevi din anumite regiuni ale județului, iar în scopul eficientizării procesului instructiv, a reducerii numărului de clase de învățământ simultan, a evitării izolării geografice și a încurajării dezvoltării abilităților sociale, s-a luat decizia transportării acestor elevi în unitățile școlare de centru unde pot beneficia de un învățământ de calitate, bazat pe resurse procedurale moderne și mijloace instructiv-educative diverse”, se mai arată în comunicat.

Prefect: „Le-am atras atenția celor din învățământ să socotească bine”

Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara, susține că a avut o discuție cu cei de la IȘJ Hunedoara, cărora le-a atras atenția asupra faptului că trebuie să aibă în vedere transportul copiilor la alte școli. „Știu că sunt câteva cazuri de școli, care sunt în analiză. E total ineficient să ții cinci elevi într-o școală. E mai bine pentru ei să îi mutăm la o școală mai mare, care poate să asigure chiar și un proces de învățământ corespunzător. Mi-e greu să cred că pot să facă în același timp școală și cel de clasa a V-a și cel de clasa a VI-a, și cel de a VII-a, și cel de a VIII-a. În același timp! E foarte greu! Măsura asta nu se ia de azi pe mâine. Le-am atras atenția și celor de la învățământ să socotească foarte bine ce au de făcut în cazul transportului elevilor. Evident, că dacă va fi un caz în care să trebuiasă să ducem elevii 30 de kilometri, evident că nu o să fiu de acord. O să lăsăm școala acolo. Dar unde se poate, mai ales în cadrul aceleiași unități administrativ teritoriale, cred că se va proceda la soluția aceasta. Mă interesează subiectul acesta, pentru că până la urmă mă interesează să fie copiii la școală, să facă școală așa cum trebuie și să li se asigure toate condițiile necesare”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely.

sursa: glasul-hd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.