13 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

44 de ani de când s-a stins împătimitul și veritabilul pictor al Timișoarei și al Banatului

Oscar Szuhanek a murit la 5 mai 1972, la Timișoara, fiindu-i acordat post-mortem, în 2007, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara.

Artistul plastic Oscar Szuhanek s-a dovedit a fi un împătimit şi veritabil pictor al Timişoarei și al Banatului.
A realizat nenumărate peisaje urbane, tablouri inspirate de străzile, pieţele, parcurile, clădirile emblematice ale oraşului de pe Bega.
O serie de portrete finalizate de cunoscutul şi apreciatul pictor au imortalizat trăsăturile unor personalităţi ilustre ale urbei: Constantin Lahovary, poetul Endre
Karoly, avocatul şi politicianul Kaspar Muth, anticarul Eugen Keppich.
În multe colecţii publice şi particulare din Timişoara se regăsesc tablouri semnate Oscar Szuhanek.

O._SzuhanekOscar Szuhanek s-a născut în 1887, la Tomești, în vremea când tatăl lui a condus acolo fabrica de sticlă.
Dar a copilărit în Timişoara, unde şi-a făcut de altfel şi studiile elementare şi gimnaziale, după care s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Budapesta.

Încă de copil, talentul i-a fost apreciat și îndrumat de Iosif Ferenczy, cel mai renumit artist plastic timișorean din vremea aceea.
Ulterior, s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, cu ajutorul unei burse de la primarul Timișoarei, Carol Telbisz.
A debutat ca artist și expozant în 1907, participând cu o lucrare în Salonul Național organizat și deschis în capitala Ungariei.

În 1908, a plecat la Paris unde a frecventat cursurile Academiei Julien şi unde a avut prilejul să lege relaţii de prietenie cu Modigliani şi să facă cunoştinţă cu Picasso, Leger, Mestrovici, Arhipenko şi Rodin.
În 1912, s-a stabilit la Roma unde a frecventat cursurile serale ale Academiei Medici.
A fost silit să se întoarcă la Timişoara în anul 1914, odată cu izbucnirea primului război mondial.
În 1922, a organizat şi a deschis la Timişoara prima sa expoziţie personală, care s-a bucurat de un veritabil succes.

O._Szuhanek curte cu castan2Începând din 1951, Oscar Szuhanek s-a numărat printre fondatorii Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România, desfăşurând o activitate intensă în cadrul breslei creatorilor de frumos din sud-vestul României până la stingerea din viaţă, în 5 mai 1972.

Oscar Szuhanek era poliglot.
În afara limbii lui materne, maghiara, stăpânea germana, româna, franceza, italiana, de asemenea învățase engleza și spaniola, pe aceasta din urmă pentru a-l citi pe Cervantes în original.
Din căsătoria, din 1927, cu Irene Fischl, a avut doi copii: Gheorghe, antrenor de înot, și Yvonne.
Unul din nepoții pictorului, Ranko Szuhanek (născut la 24 iulie 1974), s-a distins în lumea șahului.

”Opera pictorului Oskar Szuhanek trebuie privită din perspectiva artei bănăţene şi central-europene, ca o expresie a bucuriei de a vedea şi de a crea, bucurie împărtăşită fără rezerve tuturor, risipită cu bunăvoinţă din prea-plinul unei vieţi trăite epicureic. Fire veselă şi senină, pictorul a privit întotdeauna lumea ca pe o minunată creaţie, la care a încercat să contribuie prin opera lui. Şi-a modelat spiritul dintr-o profundă dorinţă de cunoaştere, care nu l-a părăsit niciodată, nici chiar la o vârstă înaintată” – l-a definit criticul de artă Ileana Pintilie.

(sursa: Primăria Timișoara, CIMEC – Institutul de Memorie Culturală, Wikipedia)

Alte subiecte :

Peste 50 de tone de deșeuri adunate de pe spațiile verzi

În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de...

Nica și Fritz au uitat că s-au înjurat patru ani la rând! Acum sunt dispuși să negocieze o combinație electorală

Conducerea PNL la nivel central a decis să-i îndepărteze pe șefii filialelor Timișoara și Timiș, Cosmin Tabără și Alin Nica, care au fost împotriva...

Citește și :